Keittiön valaistus: Valitse sopivimmat valot keittiöön

Jaa

 

Keittiövalaistus kuuluu hyvin toimivaan keittiökokonaisuuteen, joten siihen kannattaa kiinnittää yhtä lailla huomiota kuin muihinkin keittiön osatekijöihin. Kun keittiövalaistus on onnistunut, palvelee se tarkoitustaan ja luo myös tunnelmaa eri hetkiin.

Toimiva keittiövalaistus saadaan aikaan miellyttävällä ja tarkoituksenmukaisella yleisvalolla, tehokkaalla työskentelyvalolla sekä tunnelmavalaistuksella. Näiden yhteisvaikutus luo kokonaisuuden, joka palvelee parhaiten erilaisissa käyttötilanteissa. On hyvä huomioida myös valojen sijoittelu, valon värilämpötila ja valaistuksen kirkkauden säätömahdollisuudet.

Valaistus on käytännöllinen ja välttämätönkin osa keittiötä ja kotia, mutta myös olennainen osa sisustusta. Sen avulla luodaan tunnelmia, vaikutetaan viihtyvyyteen ja halutessa korostetaan tai kätketään yksityiskohtia. Valon ja varjon leikki voi lisäksi antaa kiinnostavia ja mielenkiintoisia mahdollisuuksia sisustamiseen. 

Valaistus käyttötarkoituksen mukaan

Keittiötä käytetään monipuolisesti, mikä tulisi huomioida keittiön valaistuksessa. Suunniteltaessa valaistusta tulisikin miettiä omia tapojaan käyttää keittiötä, mutta ottaa myös joitain yleisiä seikkoja huomioon: toimivassa keittiössä riittää yleisvaloa, häikäisemätöntä työskentelyvaloa sekä ruokailuhetkiin sopivaa valoa – tunnelmavaloa unohtamatta.

Yleisvalaistukseen vaikuttaa, miten suuri keittiö on. Jos neliöitä on paljon, tarvitaan hyvän yleisvalaistuksen luomiseen useita kattoon asennettavia valaisimia. Pienempi tila taas täyttyy valosta jo yhdelläkin sisustusvalaisimella.

Työtasojen valaistus tulisi suunnitella niin, että valo on tasaista, riittävän kirkasta mutta kuitenkin häikäisemätöntä. Tähän vaikuttaa olennaisesti kohdistaminen. Siksi tulisikin varmistaa, ettei työtason valo tule sellaisesta kulmasta, että keittiön käyttäjä tason ääressä seistessään ja työskennellessään varjostaa itse tasoa. Hyviä ratkaisuja ovat esimerkiksi työtason yläpuolisten kaappien pohjaan asennettavat yksittäiset valonlähteet tai LED-valonauha.

Ruokailuvaloksi sopii himmennettävä valo, joka antaa mahdollisuuden säädellä valaistusta aina tilanteen mukaan. Näin vaikutetaan helposti ruokailuhetkien tunnelmaan valaistuksen avulla.

Tarjolla on erilaisia valaisinratkaisuja

Keittiön valaisemiseksi on monia eri vaihtoehtoja, joista kullakin on omat vahvuutensa. Valoja keittiöön hankkiessa olisi syytä miettiä, mikä valaisinratkaisu on käyttötarkoitukseen sopivin. Kannattaa myös käyttää hetki sen pohtimiseen, miten valot sijoitetaan, sillä se vaikuttaa merkittävällä tavalla kokonaisuuden toimimiseen. Usein hyvänä ratkaisuna on suoran ja epäsuoran valon yhdistäminen.

LED-valot

Uusinta teknologiaa edustavien, energiatehokkaiden ja huoltovapaiden LED-valojen ylläpitokustannukset ovat edulliset alhaisen energiankulutuksen ja valojen pitkän elinkaaren ansiosta. LED-valo voi toimia peräti reilun 50 000 tunnin verran. Niiden tuottama valo on tehokasta ja puhdasta, minkä lisäksi LED-valot ovat luotettavia, turvallisia ja tuottavat vain vähän lämpöä käytön aikana.

LED-valot sopivat mainiosti yläkaapin pohjaan asennettaviksi työtason valoiksi, yläkaappien taakse sijoitettaviksi epäsuoraa valoa tuottaviksi valaisimiksi tai tasojen alapuolella oleviksi tunnelmavalaisimiksi.

Kalustetukun LED-valot ovat Osramin Suomessa suunnittelemia ja valmistamia nauhoja ja profiileja. Ne tehdään aina mittatilaustyönä asiakkaan kohteisiin. Tuotettu valo on yhtenäistä ja pisteetöntä sekä värintoistokyky huippuluokkaa. LED-valojen etuna on lisäksi helppo asennettavuus valoissa ja muuntajissa olevien, kosteussuojattujen 3M-pikaliittimien ansiosta.

Pistorasioihin kytkettävät valaisimet

Keittiön voi valaista myös monenlaisilla sisustusvalaisimilla tai pistorasioihin kytkettävillä työvalaisimilla. Keittiön suunnittelussa olisikin hyvä huomioida se, että työtasoissa ja yläkaapeissa on pistorasioita tai erillisiä pistorasiapylväitä, joita hyödyntämällä keittiöön voi sijoittaa lisää valaisimia aina halutessaan.

Lataa tästä keittiön valaistus -kuvasto

 

Kysy neuvoa Kalustetukusta

Kun haluat kotiisi hyvin toimivan keittiövalaistuksen, ota yhteyttä Kalustetukun ammattilaisiin. Me osaamme auttaa sinua valonlähteiden sijoittamisessa, tunnelmien luomisessa ja värilämpötilojen vaikutusten huomioimisessa niin, että saat toivomasi kaltaisen kokonaisuuden.

Maksuton suunnittelu vie vain tunnin verran aikaa eikä velvoita sinua millään tavoin. Suunnittelun myötä saat itsellesi omia käyttötarkoituksiasi, toiveitasi ja budjettiasi vastaavan keittiöehdotuksen sekä suunnitelmaan sisältyvät, kokonaisuutta havainnollistavat 3D-kuvat.

Tervetuloa myymälöihimme toteuttamaan omia keittiöunelmia!

Suunnitteluajan voit varata täältä

 

 

Tilaa uutiskirjeemme ja saat parhaimmat keittiöideat sähköpostiisi!
 
Valitse lähin myymäläsi*
 
 
 

Valitse lähin myymälä

Valinnan avulla muokkaamme sivuston sijaintiisi sopivaksi.