Yksiön moderni keittiö saarekkeella – näin kompakti keittiö rakentui

23.06.2021

Jaa

Tampereen ytimessä sijaitsevaan 26 neliöiseen yksiöön tehtiin perusteellinen remontti. Asunnon omistaja Elina Lindholm kertoo kerrostalon olevan vuoden 1939 rakennuskantaa.

– Nämä 30-luvun asunnot ovat upeita 280 cm huonekorkeudella, isoilla ikkunoilla ja ikkunalautasyvennyksillä.

– Asunnon vanhassa keittiössä ei ollut kunnolla lasku- ja säilytystilaa sekä keittiö oli erotettu muusta tilasta, kertoo Elina.

Ensimmäisenä Elinalla oli suunnitelmana kaataa keittiötä ja muuta tilaa jakava seinä – toimenpide osoittautui Elinan mukaan erityisen onnistuneeksi. Pienestä tilasta huolimatta huone tuntuu nyt erityisen avaralta.

– Heti, kun sain luvan alkaa hommiin, purin kaikki paitsi naapuriseinät pois! Keittiössä ja olohuoneessa olevat ikkunat näkyvät ihanasti, kun asuntoon tulee sisään, Elina innostuu.

Keittiön seinän pyöreys toi haasteita suunnitteluun, sillä sellaista ei ollut aikaisemmin tullut vastaan keittiösuunnittelija Saara Havukaiselle.

– Kohde oli hyvin erilainen keittiön seinän muodon vuoksi. En ollut aikaisemmin piirtänyt suunnitteluohjelmalla pyöreää keittiötä. Se onnistui kuitenkin erinomaisesti, vaikka vaatikin aikaa, kertoo Saara.

Kymmenes keittiösuunnitelma toden sanoo – viimeiset viilaukset tulivat keittiösuunnittelijalta

Elina on toteuttanut jo useamman remonttiprojektin yhteistyössä Charmian (ent. Kalustetukku) paikallisen myymälän kanssa. Hän on usein kääntynyt keittiösuunnittelijan Saaran puoleen, kun uusi projekti on alkamassa. Erityisesti mitat vaativat suunnittelijan tarkennuksia; paljonko kannattaa olla esimerkiksi liesitason ja tuulettimen välissä sekä kuinka paljon käytävän kulkutilaan tulisi jättää väljää.

– Minulla on usein melko valmis suunnitelma keittiöstä, kun menen Saaran luokse. 

– Saara osaa heittää vastapalloa, jos vaikka oven pitää avautua johonkin suuntaan. Hän laskee kaikki tarvittavat paikat, joihin tarvitaan esimerkiksi peitelevyä. Ne viimeiset viilaukset tulee aina Saaralta, kehuu Elina keittiösuunnittelijaa.

Piirros keittiösuunnitelmasta on kuin kuva valmiista keittiöstä. Erityinen yksityiskohta on jäänyt Elinan mieleen.

– Saara haluaa tehdä suunnitelmista siistejä ja todentuntuisia, viinilasitkin odottavat pöydällä! Siinä luulee jo, että ne kuvat ovat oikeasta keittiöstä, kun näyttää niin hienoilta, naureskelee Elina.

Yleensä suunnitteluun ja päätöksiin käytetään enemmän aikaa. Keittiöstä saatetaan Elinan mukaan tehdä kymmenenkin suunnitelmaa ennen kuin se on täydellinen.

Kalusteiden toimitus jo parissa viikossa – opaalinsävyiset ovet ovat kuin kotonaan funkkismiljöössä

Suunnitelmissa oli pitkään villan sävyinen keittiön kaapinovi, mutta melko sattumalta myymälän varastosta löytyikin opaalinvärinen ovimalli. Toimitusaika ovissa oli nopeampi kuin aikaisemmin valituissa ovissa, joten Elina teki pikaisesti päätöksen ottaa toisen värin. Ympäristö olikin saattanut alitajuntaisesti vaikuttaa Elinan ratkaisuun.

– Huomasin jossain vaiheessa, että hetkinen, vastapäisessä talossa ja kerrostalon varaston ovessa on samaa sävymaailmaa. Ehkä olin alitajuntaisesti kerännyt inspiraatiota keittiöön ympäröivästä miljööstä, pohtii Elina.

Keittiön runko oli valmis jo parissa viikossa, ja Elina haki ne yhdessä miehensä kanssa Tampereen myymälän varastolta. 

– Keittiön tuotteet tulivat varastolta nopeasti, kun saatiin päätettyä, mitä keittiöön tulee. Yleensä suunnitteluaikaan menee enemmän aikaa kuin itse toimituksiin, huomauttaa Saara.

Myös eteiseen toimitettiin keittiöön yhteneväiset 175 cm korkeat kaapit. Kaappeja kavennettiin sivuilta, jotta ne eivät vie liikaa tilaa eteisen käytävältä.

– Erikoismittaiset kaapit ovat korkeudeltaan vakiomittaisia, jolloin myös vakiomittaiset kaapin ovet käyvät näihin. Ei ole iso homma varastolla, kun syvyydestä otetaan senttejä pois. Tämä on myös asiakkaalle edullinen vaihtoehto, kertoo Saara.

Toimiva ja avara yksiö rakentui näin

Elinan toteuttama remontti ei ollut aivan yksinkertaisimmasta päästä. Uudistetussa keittiössä näkyvän pyöreän seinäosuuden kohdalla menee putket.

Putket rakennettiin eräänlaisen kotelon sisään, joka vie noin 20 cm tilaa alakaapista ja rajoittaa sitä, mitä kaappiin voidaan rakentaa.

– Sanoin Saaralle, että laitetaan siihen ihan perinteinen ovi. Saara kuitenkin ehdotti 35 cm syviä laatikoita. Ne toimivat erittäin hyvin, Elina kertoo tyytyväisenä.

Kaikki kodinkoneet on integroitu Charmia-kalusteisiin. Vaikka päällepäin ei näy, keittiössä on tiskikone, jääkaappi, pakastin sekä saarekkeessa yhdistelmäuuni mikrolla.

– Halusin erityisesti, että kodinkoneet eivät näy heti ensimmäisenä, kun astut huoneeseen. Nyt ilme on ihanan selkeä ja yhtenäinen, kertoo Elina.

Charmia-kalusteita käytettiin myös muualla kuin keittiössä ja eteisessä. Kylpyhuoneen kalusteiden sammaleen sävyinen ovi sopii kauniisti yksiön luonnonläheiseen värimaailmaan. Saara huomasi suunnitteluvaiheessa, että pyykinpesukoneen ja seinän väliin jää sopivasti väljää pesuainekaapille. Viereen asennettiin 20 cm kapea ja 60 cm syvä kaappi.

Lisää säilytystilaa pieneen yksiöön saatiin parven alle rakennettuun säilytystilaan. Liukuovet piilottavat tavarat pois silmistä ja tuovat peilien avulla lisää avaruutta tilaan.

Erityisen tyytyväinen Elina kertoo olevansa Charmian valikoimaan ja toimituksien nopeuteen.

– Esimerkiksi runkojen valikoima on todella laaja. On mahtavaa, että ne saa varastolta heti, kun tuotteet ehditään kerätä. 

– Ja mikä parasta, samaa runkoa voidaan käyttää niin keittiössä kuin eteisessä! Tykkäsin myös erityisesti siitä, että mistään ei tarvinnut tinkiä, vaikka muutoksia tehtiin viime tippaan, iloitsee Elina.

 

Keittiössä käytetyt materiaalit:

Ovet: Kensapuu, ovimalli Aaria, väri Opaali.

Vetimet: Cubix, kupari. Tutustu mallistoon >>

Runko: Valkoinen. Tutustu runkoihin >>

Sokkeli- ja peitelevyt: Kensapuu, Opaali.

 

Inspiroiduitko uuden suunnitteluun?

Autamme sinua mielellämme unelmien toteutuksessa – tilaa keittiösuunnittelu myymäläämme!

Suunnitteluajan voit varata täältä

 

Tilaa uutiskirjeemme ja saat parhaimmat keittiöideat sähköpostiisi!
 
Valitse lähin myymäläsi*
 
 
 

Valitse lähin myymälä

Valinnan avulla muokkaamme sivuston sijaintiisi sopivaksi.