MasterChef´s Kitchen at home - täydellinen kotikeittiö

29.09.2023

Jaa

Johanna Nelson on MasterChef Suomi Professionals -kisaaja, Yeastie Boi -bagelravintolan perustaja ja kokkikirjan julkaissut kahden lapsen äiti. Työssään isoihin ammattilaiskeittiöihin tottunut Johanna unelmoi vapaa-ajallaan omasta kotikeittiöstä, jossa kohtaisivat keittiömestarin ja äidin tarpeet.

Mitä ominaisuuksia täydellisessä kotikeittiössä tulisi olla, jotta se helpottaisi ruoanvalmistusta? “Ehdottomasti paljon laskutilaa”, Johanna vastaa lähes välittömästi. “On oltava tilaa tehdä ja touhuta sekä saada ruoat jäähtymään tasoille, ilman että tarvitsee siivota joka välissä.” Siisteys ja hygieenisyys ovatkin suuressa osassa töissä ja Johanna onkin tunnettu työpisteensä puhtaudesta. On kuitenkin yksi tehtävä, joka ei ole kokin suosikki. “Jos jotain voisin tuoda ammattikeittiöstä kotiin, se olisi tiskaaja”, Johanna nauraa. “Toiseksi paras vaihtoehto olisi kaksi tiskikonetta - vaikka se ei ehkä ole realistinen haave kotikeittiöön”, hän toteaa.

Ammattilaisen unelmat kotikeittiöön saattavat mennä perinteisille kotikokeille hifistelyn puolelle, mutta Johannan haaveissa on paljon järkeä. “Haluaisin kaiken tuplana: tiskikoneen lisäksi myös jääkaapin ja uunin. Tuplajääkaappi olisi täydellinen, sillä se tuo niin paljon lisää tilaa ja kaikki pysyy järjestyksessä. Uuneista toinen olisi perusuuni ja toinen höyryuuni. Näin ruoanvalmistus nopeutuisi ja tehostuisi paljon myös kotioloissa.”

Keittiöihin saa sijoitettua muitakin, pienempiä yksityiskohtia, joiden olemassaolo helpottaa arkea huomattavasti. “Ulosvedettävä ja liikuteltava hana on must, sillä sen voi viedä likaisen astian luo, eikä astiaa hanan luokse!”, Johanna toteaa. “Myös kiehuvan veden hana olisi tarpeen, jotta aikaa säästyy veden kuumaksi keittämiseltä.”

Jossain menee hifistelyn raja myös ammattilaisella: lautasten lämmitintä Johanna ei kotiinsa asentaisi, sillä toisin kuin ravintolassa, kotioloissa ruoka ei joudu odottelemaan pöytään viemistä. “Ruokin kotona perhettä tai ystäviä, jolloin myös ruoka asetetaan perhetyyliin esille, rennostin ja rouheasti.”

Funktionaalisuus edellä

Vaikka ammattilainen painottaa keittiössään funktionaalisuutta yli estetiikan, on keittiön ulkonäöllä ja sen luomalla tunnelmalla luonnollisesti iso merkitys. “Matta on minun juttuni, sillä se on anteeksiantavainen roiskeille” Johanna naurahtaa. “Tykkään myös siitä, että yläkaapisto on vaaleampaa kuin alakaapit. Se luo valoisuutta keittiöön.” Integroinnin tuomista moninaisista mahdollisuuksista huolimatta Johanna ei piilottaisi kaikkia keittiön toimintoja kaappien taakse, sillä hänestä keittiö saa näyttää keittiöltä. “Integroisin tiskikoneen, mutta jättäisin kauniin jääkaapin näkyviin.”

Johannan kotikeittiössä surisee useimmiten yleiskone, sillä hän tekee erilaiset taikinat itse. “Käytän paljon myös sauvasekoitinta, jolla saa kätevästi sekoitettua tahnat ja dipit. Myös perinteinen mandoliini sekä mehustin nähdään minun keittiössäni!”, hän kertoo. Pienkodinkoneet Johanna kuitenkin kätkee kaappien taakse, mutta pitää tärkeänä, että tavarat ovat käden ulottuvilla.

Keittiön pöytätasoista Johannalla on selkeä mielipide. “Minulla oli aiemmin puinen leikkuulauta pöytätasona”, Johanna muistelee. “Siinä oli helppoa pyöritellä pastat. Silti suosisin keittiössä kivitasoja, jotka on helpompi pitää puhtaina”, hän toteaa.

Keittiöunelma

“Haaveideni keittiö olisi tyyliltään industriaalinen, sekoitus uutta ja vanhaa, sekä puuta ja metallia. Jotta keittiö palvelee oikein, sen tulisi olla funktionaalinen ja kaikki olisi loppuun saakka ajateltua”, Johanna miettii.

“Keittiön sydän olisi valtava saareke, joka samalla toimisi myös aamupalabaarina. Tykkään avoimuudesta ja keittiö saisi olla hallimainen tila, joka rajautuu isoihin ruudullisiin ikkunoihin. Sisälle virtaisi luonnonvaloa ja keittiöstä veisi ovi puutarhaan, jossa on yrttejä ja kasvimaa. Keittiössä olisi tilaa keittokirjoille, perheelle, kavereille ja isolle ruokapöydälle. Hyvä fiilis ja flow, se on se juttu”, Johanna huokaa.

Johannan vinkit kotikeittiöön

  • Kannattaa miettiä, miten itse käyttää keittiötä tai millaisia ruokia siellä valmistaa - ja valita omaa tarvetta tukevat toiminnallisuudet. On tärkeä miettiä myös muita keittiön käyttäjiä, kuten lapsia ja heidän tarpeitaan.
  • Huomioi ergonomia. Tasot kannattaa mitoittaa keittiötä käyttävän pituudelle sopivaksi, samoin yläkaapit. On hyvä myös sijoittaa uuni seisomakorkeudelle, jolloin vältytään kyykistelyltä.
  • Säilytystilan tärkeys. Pienikin keittiö saadaan toimivaksi, kun on otettu huomioon säilytysratkaisut - samoin kuin kippojen karsiminen, kuten Johanna muistuttaa.
  • Johanna suosii vetolaatikoita yli kaappien. Hänen laatikkonsa kätkevät sisäänsä läpinäkyviä elintarvikepurkkeja, jotka kannet on nimikoitu. Tällä tavoin laatikon avattuaan näkee heti mitä tuotteita siellä on ja kuinka paljon.

Yhteistyössä Charmia & MTV3.

Tule myymälään suunnittelukäynnille!

Varaa maksuton tapaaminen suunnittelijan kanssa ja anna ammattilaisen suunnitella unelmiesi keittiö. Keittiösuunnittelija kuuntelee toiveesi ja auttaa sinua valitsemaan parhaimmat ja toimivimmat materiaalit sekä kalusteet kotiisi.

Maksuton suunnittelu vie aikaasi vain tunnin, eikä sido mihinkään. Saat budjettiisi sopivan ehdotuksen ja 3D-kuvat omaksesi. Ota yhteyttä omaan Charmia-myymälääsi ja kysy myymäläkohtaisista eduista!

Varaa suunnitteluaika

Tilaa uutiskirjeemme ja saat parhaimmat keittiöideat sähköpostiisi!
 
Valitse lähin myymäläsi*
 
 
 

Valitse lähin myymälä

Valinnan avulla muokkaamme sivuston sijaintiisi sopivaksi.