Lapsuuden maisemiin

26.01.2024

Jaa

Turussa asuva Maria halusi kunnioittaa talon historiaa ja luoda keittiön vastaamaan sen henkeä. 60-luvulla rakennettu talo sai aikaisensa keittiön - toki nykyajan mahdollistamilla käytännön helpotuksilla

“Se on kaikkein ihanin huone. Päivittäinen ilo, josta on tullut kodin sydän.” Näin Maria kuvailee keittiötään. “Olen 70-luvun lapsi, joten 60- ja 70-luvun sisustus vie minut aina lapsuuden maisemaan: perheemme kotiin ja kummitädin luokse. Siinä maailmassa on tietynlaista turvallisuutta, jota halusin tuoda esille tämän talon henkeen ja aikakauteen soveltuen.”

Keittiön sai henkimään 60-lukua ovien kapeilla kahvoilla ja pystysuuntaisilla viiluilla. “Nykyään viilut sijoitetaan vaakaan, pystyviilun ollessa jo harvinaista. Charmian lisäksi tietääkseni vain yhdellä keittiövalmistajalla oli sitä ovimalleissaan”, Maria kertoo. Hana valikoitui sen muodon ja messinkisen värin takia. “Myös vetimet ovat kultaiset, koska hopeaa käytettiin 60-luvulla vähän. Oli paljon messinkiä ja kultaa, lämpimiä värejä.”

Tilan alkuperäinen lattia oli keskiruskeaa korkkimattoa. Maria valitsi harmahtavan korkkilattian, sillä vaikka hän halusi käyttää ajan materiaalia, joka tukee aikakautta visuaalisesti, tulisi lattian olla päivitetty tähän päivään.

Keittiön hengen sinetöi upea Stig Lindgrenin tapetti: Berså - 1750.

Nykyajan luksusta keittiössä edustaa keraaminen kivitaso. “Se on niin helppohoitoinen”, Maria huokaisee. “Siinä ei liat näy ja kivitaso kestää kuumaa. Olihan se kallis, mutta on ollut aivan ihana. Pinta myös tuntuu ihanalta sitä silittäessä. Tykkään tällaisista jutuista ja olen iloinen että siihen satsattiin.” Vaikka keittiön henki ja ilme oli isossa osassa projektissa, halusi Maria tilan olevan kuitenkin toimiva. Tilaan sijoitettiinkin mahdollisimman paljon kaappitilaa.

Maria päätyi Charmiaan monesta syystä. “Ennen kaikkea halusin kotimaista”, hän selittää. “Tiesin äidilläni olevan Charmian keittiö, jonka hän on todennut toimivaksi. Valintaan vaikutti myös se, että suunnittelija-Jenniltä sai todella mukavaa palvelua, neuvontaa ja ohjausta - tavoitettavuus oli aina hyvä”, hän kiittelee. “Pystyin luottamaan suunnittelijaan. Keittiön lisäksi tilasin myös kaapiston makuuhuoneeseen. Siinä vaiheessa projektia en edes kokenut tarpeelliseksi enää käydä myymälässä. Minä vain soitin Jennille ja jätin tilauksen. Luotin hänen ymmärtävän, mitä 60-luvun asunto tarvitsee. Hän valitsi - ja kaapin ovet ovat juuri sellaiset kuin toivoin.”

Marian keittiö sulkee sisälleen kekseliäitä yksityiskohtia

  • Vesipisteen puoleiselle seinustalle sijoitettiin alalaatikoiden tilalle kaapistot, jotka kätkevät sisälleen laatikot. Näin saatiin pidettyä yhtenäinen ilme.
  • Yläkaappeihin ei haluttu vetimiä. Ne ovatkin suunniteltu niin, että ovet ovat noin 20 mm runkoja pidemmät. Täten oven alareunasta saa kiinni ja ylitys toimii vetimenä. Samalla ylitys piilottaa valaisimet taakseen, joten kirkas valo ei häikäise istuessa ruokapöydän ääressä.
  • Laatikot ja tavaroiden sijoittelu mietittiin niin, että myös perheen lapset pystyvät toimimaan itsenäisesti keittiössä. Esimerkiksi lasit, mukit ja lautaset ovat alakaapin vetolaatikoissa, eikä yläkaapeissa.
  • Tapettiseinustalle sijoitettu kaapisto on kapea, jotta se ei tuki tilaa. Syvyydeltään sinne mahtuu kuitenkin lautaset. Kaapisto on myös kiinnitetty seinään, jotta se näyttää keveältä ja siivoaminen on helppoa.

Kohteen tiedot:

  • Hana: Damixa Silhouet harjattu messinki keittiöhana, APKV
  • Tasot ja taustanostot: Dekton Nilium, 20mm
  • Vetimet: Retro messingöity, 96mm
  • Allas: STALA-komposiittiallas, CEG-50BF
  • Tammiovet: aito tammiviilu, mattalakattu

 

Inspiroiduitko uuden suunnitteluun?

Tilaa suunnitteluaika helposti myymäläämme. Maksuton suunnittelu vie aikaasi vain tunnin eikä sido sinua mihinkään.

Suunnitteluajan voit varata täältä

Tilaa uutiskirjeemme ja saat parhaimmat keittiöideat sähköpostiisi!
 
Valitse lähin myymäläsi*
 
 
 

Valitse lähin myymälä

Valinnan avulla muokkaamme sivuston sijaintiisi sopivaksi.