Ummikko keittiökaupoilla 2/4: tavis kysyy, ammattilainen vastaa

22.04.2021

Jaa

Blogisarjan toisessa osassa ummikko-keittiöostaja Heidi tutustuu keittiösuunnitteluun tarkemmin. Hyppää Heidin matkaan ja tutustu keittiöremonttien kiehtovaan maailmaan.

Keittiöremontti herättää ummikossa enemmän kysymyksiä kuin Google ehtii antaa vastauksia.

Koska kysyvä ei tieltä eksy, suuntasin Charmian keittiösuunnittelijan Anninan juttusille. Pommitin Anninaa yleisimmillä keittiöremonttiin liittyvillä kysymyksillä, joita moni muukin uudesta keittiöstä haaveileva ensikertalainen on varmasti miettinyt.

1. Maksaako suunnittelu ja voinko suunnittelun jälkeen vielä perääntyä?

Suunnittelu on maksutonta eikä sido mihinkään.

2. Mitä mittoja keittiösuunnitelmaan tarvitaan? Otanko ne itse vai vastaako myyjä mittojen otosta?

− Ota ainakin seuraavat mitat: seinän mitat, ikkunoiden ja ovien paikat. Lisäksi kannattaa napata pari kuvaa vanhasta keittiöstä. Muista mitata kaikki seinät, nekin mihin ei tule kalusteita. Tällöin keittiösuunnittelija saa hyvän käsityksen tilasta ja pystyy piirtämään paremman ja tarkemman suunnittelukuvan. Myös vesipisteiden, viemärin ja lieden paikka kiinnostaa suunnittelijaa. Tarvittaessa keittiösuunnittelija voi auttaa mittojen otossa.

3. Kuinka paljon keittiösuunnitteluun ja tapaamisiin kannattaa varata aikaa?

− Ensimmäiseen tapaamiseen varataan noin tunnista puoleentoista tuntiin. Suunnittelu sujuu nopeammin, jos asiakas pääsee paikan päälle. Tapaamisia järjestetään niin monta, että keittiöstä saadaan halutunlainen – ja jopa parempi. Joskus suunnitelmat menevät maaliin muutamalla tapaamisella, kun taas jonkun keittiön suunnitteluun tarvitaan enemmän käyntejä. Korona-aika tuo tietysti omat haasteensa ja siksi etätapaamiset ovat myös hyvä vaihtoehto. On kuitenkin tärkeää sopia edes yksi live-tapaaminen, jotta asiakas näkee materiaalit ja värit luonnossa.

4. Mitä tapaaminen sisältää: mitkä kuvat saa mukaan, tuleeko tarjous samalla?

− Ensimmäisellä tapaamisella suunnitellaan kuva uudesta keittiöstä, ja asiakas saa sen sekä joskus jo tarjouksenkin mukaansa. Kuva antaa miettimistä ja konkretisoi keittiön: 3D-kuvat ovat kuin valokuvia, jolloin on helppo hahmottaa suunnitelma ja fiilistellä, miltä uusi keittiö tulee näyttämään.

5. Mitä keittiöremontti maksaa, tuhansia vai kymmeniä tuhansia? Voiko hintoja vakoilla etukäteen jostain?

− Hintaan vaikuttavat materiaalit ja keittiön koko. Esimerkiksi parilla tonnilla saa jo kivan peruskeittiön kalusteet. Keittiö koostuu monesta eri osasta: rungot, ovimateriaalit, vetimet, välitilat, laatikostot… Helpoin tapa selvittää hinta on varata aika suunnittelijalle, joka piirtää keittiön ja laskee sille tarjouksen. Materiaaleja vaihtamalla saa jokaiselle kukkarolle sopivan kokonaisuuden. 

6. Mitä vinkkejä keittiösuunnittelijalla on seuraavaan: vaihtoehtoja on loputtomasti, kuinka osaan tehdä oikeat valinnat?

− Ihan aluksi on hyvä miettiä budjetti, jolloin suunnittelija osaa pitää materiaaliehdotukset ja muut valinnat sen rajoissa. Suunnittelijan ammattitaitoon kannattaa luottaa ja tarttua rohkeasti hänen ideoihinsa! Päätöksenteko on helpompaa, kun materiaaleja pääsee hypistelemään ja saa käteensä jotain konkreettista, kuten suunnittelukuvan. Lisäksi voi poissulkea vaihtoehtoja, joita ei ainakaan halua. Joskus jo valmiiksi valittu materiaali (esim. lattia) antaa suuntaa muille valinnoille. 

7. Pitäisikö valinnoissa pelata varman päälle ja miettiä asunnon jälleenmyyntiarvoa? 

− Tämä on tapauskohtaista ja riippuu lähtökohdasta. Keittiöremontti on kodin kalleimpia remontteja ja se kannattaa tehdä itseään varten. Kuitenkin, jos tietää asunnon menevän muutaman vuoden sisällä myyntiin, ei ehkä kannata valita kalleinta kivitasoa – ellei se nosta ratkaisevasti asunnon arvoa.

8. Tehdäänkö keittiö mittatilauksena vai standardikalusteilla?

− Vakiomitoilla saadaan melkein aina toimiva keittiö, koska runkoja saa 10 cm:n välein. Jos näistä ei löydy sopivaa, saadaan erikoismittaiset tuotteet Charmia Groupin omalta Loimaan tehtaalta. 

9. Saanko koko paketin saman katon alta: rungot, ovet, tasot, välitilat, vetimet, hanat, valot ja laitteet?

− Kyllä, Charmialta saa kaiken suunnittelusta valmiiseen keittiöön!

10. Kauan keittiön toimitus kestää? 

− Realistinen aikataulu tilauksesta toimitukseen on 3-5 viikkoa. Paikallisilla Charmia-myymälöillä on kuitenkin omat varastot, joten rungot ja perushelat saa jopa muutamassa päivässä. Osassa varastoja on myös perus ovi- ja tasomalleja saatavilla, joten koko keittiönkin voi saada vain muutamassa päivässä.

11. Miten keittiöstä saadaan toimiva?

− Suunnittelussa kuunnellaan ja kartoitetaan tarpeet: keittiön käyttöaste, asukkaiden ikä ja jopa pituudet voidaan huomioida. Näin uusi keittiö on varmasti toiminnaltaan paras mahdollinen, kun se on suunniteltu käyttäjän tarpeisiin.

12. Ainahan sitä toivoo, ettei takuuasioihin joudu syventymään, mutta tekevälle sattuu ja tapahtuu, joten saako uudelle keittiölle takuun?

− Haluamme tehdä takuuasioista asiakkaalle mahdollisimman helppoja. Jos jotain yllättävää sattuu, aina voi ja pitää olla myyjään yhteydessä. Näin asia saadaan yhdessä käsiteltyä ja ratkaistua kaikkia tyydyttävästi. Keittiö koostuu useasta eri osasta ja eri osilla on omat takuunsa. Grass saranoiden ja laatikoiden sekä Aventos-kippimekanismien toimivuustakuu on 25 vuotta ostopäivästä alkaen. Kalusteiden rungoilla, ovilla, tasoilla sekä erilaisilla mekanismeilla on viiden vuoden takuu ostopäivästä alkaen materiaali -ja valmistusvirheiden osalta. 

Tuotteiden asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeisiin kannattaa perehtyä kunnolla. Takuun säilymisen kannalta ensiarvoisen tärkeää on tuotteen oikeanlainen asennus ja käyttö sekä jokapäiväinen huolto.

13. Entä asennus? Mitä maksaa ja saako saman katon alta?

− Asennus on lisäpalvelu, jonka hintaan vaikuttaa keittiön koko ja mahdolliset purkutyöt. Karkea hinta-arvio kerrostalokaksion keittiön purulle ja asennukselle on noin 2000–2500 euroa. Sähkö- ja LVI-työt hinnoitellaan aina erikseen tapauskohtaisesti ja tuntityönä. Nämä palvelut saa myös meiltä. Asiakkaalle on huolettomin ja helpoin ratkaisu ottaa asennus-, sähkö- ja LVI-työt samasta paikasta, jolloin ei tarvitse itse miettiä aikatauluja, eikä tule odotusta ja turhia käyntejä sekä kuluja. 

14. Onko kalusteiden itse asentaminen kokemattomalle vaikeaa?

− Asiakas saa toimituksen mukana hyvät mittakuvat ja aina voi kysyä neuvoa. Lisäksi rungot toimitetaan valmiiksi kasattuina. Silti ensikertalaiselle asentaminen voi olla haastavaa, sillä se on ihan oma taitolajinsa ja kokematon asentaja voi vahingossa vahingoittaa uusia kalusteita. Niinpä ilman kunnollisia tietoja ja taitoja työkalujen käytöstä, erilaisista kiinnitystarvikkeista sekä ylipäätään remontoinnista ei asennusprojektiin tule itse ryhtyä. 

15. Onko keittiöremontissa vain mielikuvitus rajana vai rajoittaako lainsäädäntö esim. vesipisteen tai lieden paikkaa?

−Ihan alkuun kannattaa selvittää taloyhtiön säännöt, jolloin matkan varrella tulee vähemmän ongelmia. Taloyhtiöstä on aina haettava lupa remonttiin ja uudesta keittiöstä on toimitettava suunnittelukuvat. Esimerkiksi vesipisteiden siirtoon voi tarvita erityisluvan. On myös hyvä olla kartalla erilaisista säädöksistä, kuten taloyhtiön hyväksymistä hanavalmistajista. 

 

Kysymyskierros kirkasti ainakin yhden asian: vaikka normaalisti olen ostoksilla ihan vain katselen -tyyppiä, joka ei kaipaa myyjän apua, on keittiöostoksilla asiat toisin. Ammattitaitoinen keittiösuunnittelija on onnistuneiden keittiökauppojen tärkein tekijä, jonka apu säästää aikaa, rahaa ja etenkin hermoja. Tämän kyselymaratonin jälkeen olen valmis vetämään ostohousut jalkaan. Keittiökaupoille mars! 

 

Kirjoittaja on remontti- ja sisustusohjelmien suurkuluttaja, joka ei ole koskaan ollut keittiökaupoilla. Tilaa Charmia-uutiskirje niin saat ensimmäisenä tiedon juttusarjan seuraavasta osasta!

 

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja saat parhaimmat keittiöideat sähköpostiisi!
 
Valitse lähin myymäläsi*
 
 
 

Valitse lähin myymälä

Valinnan avulla muokkaamme sivuston sijaintiisi sopivaksi.