Ummikko keittiökaupoilla 1/4: keittiöremontti herättää kysymyksiä ja ennakkoluuloja

22.04.2021

Jaa

Neljän blogin juttusarjassa ummikko-keittiöostaja Heidi tutustuu keittiöiden remontointiin ilman aikaisempaa kokemusta. Hyppää Heidin matkaan ja tutustu keittiöremonttien kiehtovaan maailmaan.

Millaista olisi suunnitella uusi, ihan oma keittiö? Tämä kysymys putkahtaa mieleen, kun availen vuokrakaksiossa jonkun muun valitsemia keittiökaappeja.
 
Kaapit ja vetolaatikot tuntuvat olevan omaan käyttöön väärässä paikassa eikä ovien huokoinen ja likaa imevä pinta miellytä silmää. Ja miksi laskutasoa on aina liian vähän ja yläkaapit ovat liian korkealla maanläheiselle pituudelleni?
 

Hurraahuutoja eivät myöskään ansaitse nykyiset alakaapit, joihin joutuu ryömimään löytääkseen niiden perukoilta kattilan. Tai kaapin ovet, jotka kiinni kolahtaessaan herättävät koiran, siipan ja jopa naapurin. Kai oviin on jo keksitty jokin sulkeutumista hidastava mekanismi? Luultavasti näin on, mutta ikuinen vuokralainen ei ole sellaista hienoutta vielä päässyt todistamaan.

Keittiöremontti herättää ummikossa kysymyksiä ja ennakkoluuloja

Luulen, että keittiöremontin sysää käyntiin sama tekijä kuin monessa muussakin hankinnassa: vaihtelunhalu. Kauniit somekuvat ja sisustusohjelmien häikäisevät lopputulokset vauhdittavat varmasti siirtymää tuumasta toimeen.

Keittiöremontissa minua ummikkona mietityttää moni asia:

 • Mitä keittiöremontti maksaa, tuhansia vai kymmeniä tuhansia? Hintoja ei voi vakoilla etukäteen mistään.
 • Vaihtoehtoja on loputtomasti, kuinka osaan päättää: materiaalit, värit, mekanismit, vetimet, hilavitkuttimet, kiiltävää, kuultavaa, himmeätä...apua!
 • Kyllästynkö nopeasti? Pitäisikö valinnoissa pelata varman päälle ja miettiä asunnon jälleenmyyntiarvoa? Tarkoittaako tämä valkoista keittiötä?
 • Tehdäänkö keittiö mittatilauksena vai standardikalusteilla?
 • Saanko koko paketin saman katon alta: rungot, ovet, tasot, välitilat, vetimet, hanat, valot ja laitteet?
 • Onko keittiöremontti järkevintä tehdä ennen muuttoa, että ei joudu olemaan kuukausia nälkäkiukun kourissa ilman keittiötä? 

Huomaan miettineeni pääni puhki. Silmissä vilisee ovia, vetimiä, kilometrin mittainen lasku ja kauhuskenaarioita. Olen unohtanut tärkeimmän. Mistä niitä keittiöitä saa? Shoppailijana olen ihan vain katselen -tyyppiä, joka haluaa hypistellä rauhassa. Nyt ollaan niin isojen (ja kalliiden) asioiden äärellä, että on varmaan hyvä hengittää syvään, astella keittiömyymälään ja selvittää perusasiat ammattilaisen kanssa:

 • Kuinka suunnitella omiin tarpeisiin sopiva keittiö, jos en edes tiedä mitä on tarjolla?
 • Sisältyykö keittiömyyjän tekemä suunnitelma keittiön hintaan?
 • Vastaako myyjä mittojen otosta? 
 • Voinko suunnittelun jälkeen vielä perääntyä, jos epäilyttää?
 • Toimijoita on paljon, kuinka löydän parhaiten itselleni sopivan?
 • Entä kotimaisuus?
 • Saako uudelle keittiölle takuun?
 • Myyjien ammattitaito ja näkemys. Kohtaavatko kemiamme?

Entä asennus? Kanssani saman katon alla asustava ja remppahommia tehnyt tee se itse -mies vakuuttelee, että keittiön asennus on helppoa. Miettiessäni uutuuttaan kiiltäviä kaapinovia, joissa vetimen viereen on porattu reikä väärään kohtaan, hiipii mieleeni ajatus ammattiasentajasta. Mutta jälleen kerran: mitä se maksaa?

Keittiöremontissa on tärkeää hinta, ulkonäkö ja toiminnallisuus 

En ole ajatusteni kanssa yksin. Mainitsin ohimennen sanan keittiöremontti muutamalle ystävälleni, jotka ovat laillani ummikkoja tässä asiassa. Yhteisiä huolenaiheita nousi esiin: mitä maksaa, ovatko materiaalit kestäviä, kuinka kauan koko remontti suunnitteluineen kestää? Onko keittiöremontissa vain mielikuvitus rajana – vai rajoittaako lainsäädäntö esim. vesipisteen tai lieden paikkaa? Keittiön toimivuus oli kaikille tärkeää, mutta ulkonäkö vielä tärkeämpää. 

Erityisesti kierrätysastiat herättivät keskustelua. Ennen pärjättiin yhdellä roska-astialla, nyt niitä pitäisi olla nopealla laskutoimituksella ynnättynä lähemmäs kymmenen. Miten kaikki lajittelupöntöt saadaan piilotettua keittiöön ja onko roskiskaapin aina oltava lämpimimmässä paikassa lavuaarin ja tiskikoneen vieressä? 

Keittiöremontti herättää paljon kysymyksiä, joihin lähden etsimään Charmia-keittiöiltä vastauksia!

 

Kirjoittaja on remontti- ja sisustusohjelmien suurkuluttaja, joka ei ole koskaan ollut keittiökaupoilla. Tilaa Charmia-uutiskirje niin saat ensimmäisenä tiedon juttusarjan seuraavasta osasta!

 

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja saat parhaimmat keittiöideat sähköpostiisi!
 
Valitse lähin myymäläsi*
 
 
 

Valitse lähin myymälä

Valinnan avulla muokkaamme sivuston sijaintiisi sopivaksi.