Mökkikeittiö ei tunne rajoja
Jääkaappi terassin oven vieressä, joka vuosi paikkaa vaihtava kyökki, tai keittiö jaettuna kahteen paikkaan? Vain taivas on rajana, uskoo sisustusarkkitehti Tero Pennanen - ja joskus hän ylittää senkin rajan.
Kesäkodin keittiö on villi kortti ja sen kanssa leikitellään enemmän, tietää Tero. On perinteisempiä keittiöitä, tuparatkaisuja ja kesäkeittiöitä. Millaisen keittiön sisustusarkkitehti suosittelee rakennettavan mökille? “Suosittu kesäkeittiön konsepti vaatii kahden keittiön tekemistä: toinen sisällä oleva kyökki, toinen pihalla. Siinä sitten on helposti sellainen tilanne, että on tuplat kaikkea - ja just se juustohöylä väärässä paikassa”, Tero nauraa. “Limittäminen on kuitenkin kiva ajatus. Kesäterassi onkin suoraan sisäkeittiön vieressä. Väliin vaan näppärä liukuovi ja jääkaappi viereen, jolloin siihen pääsee käsiksi sekä ulkoa että sisältä”, hän innovoi. “Tai sitten kamaa vaan kuskaillaan eestaas, kuten meidän mökillä”, suutarin lapsi hymähtää.
Tilojen yhdistäminen, limittäminen ja uudelleen miettiminen saa Teron silmät syttymään. “On ihan huikea idea, että keittiön yhteydessä olisi avattava ikkuna, joka toimii luukkuna ulkoterassin suuntaan. Kolme koputusta ikkunaan kertoo siitä, että kalja on loppu, kaksi koputusta, niin tarvitaan lisää margariinia. Mieletöntä!”, hän vitsailee. “Tai mietihän, sinulla on L-keittiö, mutta voisitko kuitenkin nähdä sen U-kirjaimen muotoisena? Se U ei kaartuisikaan pelkäksi saarekkeeksi, vaan suoraan etätyöpisteeksi, työtasoksi ja ruokapöydäksi. Näin tilaan ei tarvitse hankkia erillistä pöytää.”
“Vapaa-ajan asunnolla on usein vähän tilaa ja olemme paljon ulkona. Siksi haastankin miettimään, tarvitseeko esimerkiksi makuuhuoneisiin käyttää neliöitä oikeastaan yhtään. Voisiko meillä olla vaan sänky siellä?” Tero maalailee.“Olen nähnyt saunoja, jotka morfautuvat työtiloiksi. Työpisteen voi rakentaa nostettavan kaidejärjestelmän avulla. Kaikki on mahdollista!”
Osa keittiöstä niemen nokassa
“Jos mökissä ei ole juoksevaa vettä, se muuttaa menoa aika tavalla: miten järjestät kuuma- ja huuhteluveden”, Tero pohtii. “Minä suosisin, että pesupaikka on eriytetty keittiöstä. Käyttövesi ämpärissä ja itse pesupaikka ultimate-kauniissa paikassa, näköalalla. Useimmat eivät tykkää tiskaamisesta, joten kipua saa lievennettyä sillä, että katsoo kohden ulappaa. Tällaiset seikat ovat mielenkiintoisia.”
Toisinaan mökkien tilat ovat niin joustavia, että keittiön paikkaa voi vaihtaa hetken mielijohteesta. “Se onkin hauska kela. Eihän mökillä välttämättä ole varsinaisia viemärivetoja tai sitä juoksevaa vettä. Omalla mökillämme keittiö on nyt viidennessä paikassa ja tällä hetkellä se on splitattu niin, että meillä on tavallaan kaksi keittiöltä. Keittiösuunnittelija pyörtyisi, mutta se on sitä mökkimeininkiä”, Tero nauraa.
“Valitse materiaali, jota näet - siitä syntyy rauha”
“Suosimalla värejä ja materiaaleja, joita näkyy kesäkodin ikkunasta ja tuomalla ne myös sisälle, luot harmonisen kokonaisuuden”, Tero selventää. Jos mökki on rakennettu kalliolle, niin mieti mitä kaikkea siitä saa irti! Ihmiset sanovat “kallionharmaa”, mutta siinä on tosi paljon sävyjä. Tai männyn runko, kaarnan sävy. Siinähän se väripaletti onkin!”
“Mökille suunnittelu on myös helppoa! Usein kotia mietittäessä… Voi että sitä pyörityksen määrää! Kun sieltä naapuriliikkeestäkin voi löytyä kaikkea”, Tero huvittuneena ilmentää ihmisten päätöksenteon tuskaa. “Päätöksenteko on mökillä vapaampaa ja suunnittelussa näkyy usein se inhimillinen puoli: mailaa ei tarvitse puristaa puhki, vaan voi ottaa astetta rennommin. Keittiöfirman monipuolisia vaihtoehtoja uskalletaan kokeilla uskaliaammin.”
Mökille saa loihdittua uuden ilmeen myös pienellä vaivalla ja budjetilla. “Tiedätkös, ylläpito on tosi kliffa juttu”, Tero vastaa. “Olen katsonut nyt 5 vuotta, kun maalit rapisevat meidän ulkoterassin kaiteen ympäriltä. Yhtenä päivänä otin hiomapaperin käteen, hioin puhtaaksi, hain 60 eurolla maalia ja maalasin sen itse. Nyt minulle ihan uuden näköistä pintaa. Tuli muuten törkeän siisti”, toteaa ylpeä mies. “Keittiön rakentaminen on kuitenkin sen verran iso investointi, että omalla remonttitaidottomuudella, mutta mielettömällä itsevarmuudella sen voi myös tuhota”, hän muistuttaa oman elämänsä Puuha-Petejä.
Teron vinkit kesäkodin pieneen faceliftiin
- Unohda standardit ja mitoita pöytätaso itsellesi sopivaksi.
- Panosta valaistukseen, huonolla valolla kivakin keittiö näyttää karmealta.
- Vaikutat ilmeeseen fiksaamalla välitilan laatat. Valitse materiaalit, jotka vastaavat omaa innokkuutta ylläpitää asioita. Esimerkiksi, jos et “siivoa ikinä”, älä valitse täysin mustaa tai valkoista tasoa, jossa murut näkyvät heti.
- Vedinten vaihto tekee ihmeitä.
- Vaihda liesituuletin.
- Päivitä keittiökoneet: pienissä keittiöissä voi olla mikro-uuniyhdistelmä, jolloin ei tarvita kahta laitetta.
- Mikäli keittiön rungot ovat varmasti standardimittoja, säästä vanhat rungot. Pese, hio ja huolla tarvittaessa. Vaihda pelkät kaapin ovilevyt.
- Siivoaminen yleensä piristää tosi paljon.
- Mitä ikinä teetkin, älä unohda tarkistusmittausta. Ette tiedäkään, kuinka moni mökkikeittiön ikkuna ei aukea…
Inspiroiduitko uuden suunnitteluun?
Autamme sinua mielellämme unelmien toteutuksessa - tule myymälään tai tilaa keittiösuunnittelu myymäläämme!
Suunnitteluajan voit varata täältä