Rautiaisten keittiö hehkuu maalaisromantiikkaa – katso 1880-luvun kodin keittiön uusittu ilme

24.09.2020

Jaa

Hattulan kylässä sijaitsevan Olli ja Riitta Rautiaisen henkeäsalpaavan kodin keittiö koki huikean muodonmuutoksen. Ollin suvussa kulkenut kiinteistö on rakennettu vuonna 1884, ja noin kahdeksan vuotta sitten Olli ja Riitta hankkivat kodin itselleen. 

Charmia Hämeenlinna valikoitui tuttuna toimijana keittiön kalusteiden toimittajaksi. Edellisen kerran keittiössä oli tehty Ollin mukaan remonttia 70-80-luvulla.

– Minulla oli alkuun ajatus siitä, että teemme keittiön itse. Olimme kuitenkin tehneet Hämeenlinnan Charmian Petri Jokisen kanssa aikaisemmin yhteistyötä, joten päätin häneltä kysyä suunnitteluun apua. Petri innostui heti suunnittelusta, kertoo Olli.

Tutustu myös maalaiskodin persoonalliseen Charmia-keittiötoteutukseen >>

Käytännöllinen keittiö on yhdellä seinällä

Keittiötä oli aikaisemmissa remonteissa pienennetty niin, että talon päädyssä oli pieni tupa, jossa oli kaksi huonetta. Nyt tehdyn remontin yhteydessä keittiö laajennettiin.

Keittiön suunnittelussa korostui se, että keittiö haluttiin olevan yhdellä seinällä. Kaappeja ja laatikostoja ei haluttu ripotella erikseen ympäri tilaa. Pieni saareke toteutettiin keittiöön erityisesti käytännöllisistä syistä.

– Alkuun mietimme, haluammeko saareketta lainkaan. Lopulta päädyimme siihen, että saarekkeeseen sai hyvin sijoitettua kodinkoneita, kuten uunin, kertoo Olli.

Keittiössä oli alkujaan 80-luvun lastulevyä ja muovimatot. Ne haluttiin ensisijaisesti poistaa.

– Lastulevyjen alta paljastuikin kaunis lankkulattia, joka oli keittiön alkuperäinen lattia. Tämä haluttiin säilyttää, kertoo Olli.

Maalaisromanttiset harmaat kaapinovet sekä puun ja messingin yhdistelmä sopivat erinomaisesti talon henkeen. 

– Aluksi jännitti, että värimaailman valitsemisessa ehtii tulla pää kipeäksi, kun tarjolla olevia vaihtoehtoja on paljon. Lopulta kuitenkin värimaailma lyötiin lukkoon melko nopeasti, toteaa Olli tyytyväisenä.

Keittiön yksityiskohdista suosikkina massiivipuuovet sekä ulosvedettävä komeromekanismi

Uuteen keittiöön kotiutuessa, vaatii se aina hetken aikaa totutella uusiin paikkoihin. Tässä keittiössä yhdeksi suosituimmaksi yksityiskohdaksi on muodostunut ulosvedettävä Tandem-komeromekanismi.

– Ulosvedettävä komeromekanismi oli meille uusi asia. Kaappi avautuu vedettäessä ja kaikki tulee yhdellä kertaa näkyville. Mikään maustepurkki ei jää enää toisen taakse piiloon.

– Keittiön ovet ovat myös komeat. Koivuiset massiivipuuovet sekä tammitaso soveltuvat erityisen hyvin talon vanhan ajan henkeen ja ilmeeseen, iloitsee Olli.

Musta komposiittiallas on myös ollut Ollin ja Riitan mieleen. Altaan ollessa riittävän suuri, ei ollut tarvetta asentaa kahta allasta.

Keittiön erikoisuutena on 700 millimetrin erikoissyvä taso. Syvemmän tason avulla saatiin muun muassa talotekniikkaa piiloon kalusteiden taakse sekä työtasoa lisää Ollin ja Riitan toiveiden mukaan. 

Valaistuksessa on hyödynnetty LED-valonauhoja mm. puulankkuhyllyillä, kuivauskaapissa sekä tasoissa. Kattokorkeuden ollessa lähes huimat 4 metriä, kattovalaisimien hankintaa piti miettiä tarkasti.

– Metsästimme messinkisiä kattovalaisimia useasta verkkokaupasta. Lopulta löysimme kyseiset valaisimet italialaisesta verkkokaupasta ja he toimittivat onneksi Suomeen. 

– Lamppukaapelia jouduin sitten vielä pidentämään, kun en ollut tilausvaiheessa muistanut mitata tarkkaa pituutta – aina ei voi kaikkea muistaa, tuumaa Olli.

Kolmessa kuukaudessa Olli ja Riitta ovat päässeet tutuksi uuteen keittiöön. 

– Uuteen keittiöön totutellessa menee tottakai hetki, mutta tämä keittiö on toimiva juuri meidän tarpeisiin, toteaa Olli.

 

Keittiössä käytetyt materiaalit:

Ovet: Kastanja, koivu antiikki 105 tumman harmaa. Tutustu mallistoon >>
Koristelistat ja peitesivut: Kastanja, koivu antiikki 105 tumman harmaa.
Vetimet: Tessa, antiikkirauta. Tutustu mallistoon >>
Tasomateriaali: Massiivipuu, Antiikkitammi valkea öljy 40 mm. Syvyys valittavissa 600-900 mm. Tutustu mallistoon >>
Keittiöallas: Stala komposiitti CEG-50B. Tutustu mallistoon >>

Tutustu myös muihin upeisiin Charmia-keittiötoteutuksiin >>

Suunnitteluajan voit varata täältä

Tilaa uutiskirjeemme ja saat parhaimmat keittiöideat sähköpostiisi!
 
Valitse lähin myymäläsi*
 
 
 

Valitse lähin myymälä

Valinnan avulla muokkaamme sivuston sijaintiisi sopivaksi.