Keittiötrendit 2024 - Mitä, jos keittiö ei ole enää keittiö?

04.01.2024

Jaa

Sisustusarkkitehti ja Suomen kaunein koti -ohjelman tuomari Tero Pennanen haluaa uudistaa vanhaa kodin kaavaa, huoneiden käyttötarkoitusta ja rikkoa rajoja. Vuonna 2024 alkaa innovatiivinen, kodin uudenlaisen tulemisen trendi!

“Olemme eläneet viimeiset vuodet myrskyisessä ja epävarmassa maailmassa, joka jatkuu vieläkin. Tästä murroksesta johtuen ihmiset ovat laittaneet aikaa ja energiaa kotiympäristöön ja asettaneet sen etusijalle”, Tero miettii ja toteaa sen olevan äärimmäisen hyvä asia.

Kuitenkin, asuinkustannusten ja erityisesti isojen kaupunkien asuntojen hintojen noustessa, kodit pienenevät entisestään ja tiloja täytyy miettiä uusin silmin. “Olemme huomanneet, että pienet, viihtyisät nurkkaukset toimivat - ja niitä kaivataan”, Tero sanoo. “Tällaisten toissijaisten tilojen arvo on noussut ja niille keksitään jatkuvasti uusia käyttötapoja: mitä muuta vaikkapa eteisessä voisi tehdä, kuin riisua kengät”, hän heittää ajatuksen.

“Meillä on kodeissa muitakin aliarvioituja kohtia eteisen lisäksi, kuten pesutupa ja kodinhoitohuone. Keittiön on aina ajateltu olevan näytön paikka, joten siihen on totuttu panostamaan. Kodinhoitohuonetta ei ole nähty näin ja se saattaa olla aika pliisu”, toteaa Tero. “Vietämme kuitenkin paljon aikaa kodinhoitohuoneessa, joten eikös olisi hyvä, jos tila loisi hemmetin hyvän fiiliksen, kun sinne astuu? Silloin niitä pyykkejä olisi kiva mennä tekemään, kun ympäristö on kunnossa - niin estetiikan kuin käytännön osalta.”

Tero nostaa myös esille tämän aliarvioidun tilan sijainnin: Etelä-Euroopassa kodinhoitohuone on niputettu yhteen keittiön kanssa, kun Suomessa se sijaitsee kylpyhuoneen kyljessä. “Eikös kuitenkin olisi loogista, että ne pyykit saa pyörimään samaan aikaan, kun laittaa ruokaa”, hän miettii.

Uusien tilojen ohella myös keittiö elää murroksen aikaa, sillä kuten Teron huomauttaa, nykyään keittiössä kulutetaan aikaa paljon muuhunkin kuin kokkaamiseen. “Se lisää keittiön merkitystä ja luo sille uusia käyttötarkoituksia. Tänä vuonna keittiöihin halutaan tuoda persoonallisuutta ja ne halutaan muuttaa yleisiksi viihdetiloiksi.” Tässä on juuri Teron viestin ydin: mitä jos keittiö ei enää olekaan vain keittiö? “Olemme yhdessä Charmia kanssa tarttumassa tähän haasteeseen: keittiö ei ole enää vain ruoanlaittotila, se on vain yksi osa toimintaa. Mitä enemmän miettii ja ymmärtää keittiönsä toimintoja, sitä enemmän sen luonne muuttuu - ja jopa sen lokaatio.”

70´s show

“Kyllä, 70-luku tekee paluun”, Tero nauraa tietäen, että osaa ihmisistä kyseinen ajanjakso väreineen ja isoine kuvioineen hirvittää. “Emme kuitenkaan tipu takaisin siihen aikakauteen, vaan sitä tullaan modernisoimaan. Paljolti kausi tulee näkymään väripaletissa”, hän lohduttaa ja selittää lisää. “Pantone määrittää joka vuosi vuoden värin. Se ei ole hetken mielijohde, vaan maailmanlaajuinen ryhmä ammattilaisia tekee ympäri vuoden työtä asian ympärillä. Tänä vuonna väri on lämmin ruskea, maan ja hiukan persikan sävyinen. Ruskean sävyistä saattaa alkuun tulla mieleen sotku ja muta, mutta onhan se vaan hävyttömän hieno..! Mieti, avaat suklaarasian näet ruskeita herkkuja - kaikki ne menevät suuhun”, Tero nauraa.

Myös ulko- ja sisätilan rajan pehmeneminen jatkuu. “Haluamme, että kodin julkisivu istuu ympäristöönsä. Kun sitten mennään sisälle, tavoittena ei ole tivoli, vaan että myös sisätiloissa olisi kosketuspinta ympäristöön. Sanon aina, että jos tuot sisälle niitä elementtejä, joita ikkunasta näkyy, ei voi mennä pieleen”, Tero sanoo.

Mistä sitten trendit saavat alkunsa? “Otamme vaikutuksia vaivihkaa kaikkialta, joten kodinsisustuksen trendin juontavat juurensa useista eri lähteistä, kuten taiteesta ja muodista”, Tero vastaa. “Oli huikeaa huomata, kuinka räjähdysmäisesti esille noussut Barbie-elokuva sai aikaan sen, että jengi alkoi maalata kämppäänsä vaaleanpunaiseksi - ja vain, koska Hollywood teki yhden leffan!”

Vaikka trendejä onkin kiva seurata, Teron mielestä ne soveltuvat vain rengin asemaan. “Tärkeintä on, että ihmiset laittavat kotinsa kuntoon ja ovat ylpeitä niistä - eikä niinkään juokse trendien perässä”, hän muistuttaa.

Inspiroiduitko uuden suunnitteluun?

Charmian valikoimista löydätkin varmasti omaan trendimaailmaasi sopivan vaihtoehdon. Erilaisia väri- ja materiaalivaihtoehtoja löytyy sadoittain muun muassa oviin, tasoihin, altaisiin, hanoihin ja vetimiin. Charmian asiantuntijat auttavat sinua löytämään oikean vaihtoehdon itsellesi.

Aloita elämäsi helpoin keittiöuudistus tulemalla myymäläämme tai varaamalla suunnitteluaika.

Varaa maksuton suunnitteluaika

Tilaa uutiskirjeemme ja saat parhaimmat keittiöideat sähköpostiisi!
 
Valitse lähin myymäläsi*
 
 
 

Valitse lähin myymälä

Valinnan avulla muokkaamme sivuston sijaintiisi sopivaksi.