Keittiötrendit 2019: Trendeistä
resepti uuteen keittiöön

08.08.2019

Jaa


Kukapa ei haluaisi itselleen katseen kestävää ja käytännöllistä keittiötä, joka on tätä päivää? Uudet keittiötrendit innostavat niin keittiön remontoijia kuin uudisrakentajia – eikä ihme, onhan niiden joukosta nautinto valita itselleen mieluisa keittiökokonaisuus, joka istuu hienosti osaksi kotia.

Valkoinen keittiö on ollut jo jonkin aikaa niin haluttu, että sitä voitaneen miltei pitää eräänlaisena modernina klassikkona. Se on edelleen monen toivelistalla ja tulee varmasti myös tulevaisuudessa pitämään pintansa, mutta sen asemaa ovat haastaneet viime aikoina myös muut ratkaisut. 

”Valkoinen väri nauttii yhä suurta suosiota, mutta myös mustia toteutuksia kaivataan. Lisäksi vaalea puu, kuten tammi ja koivu, ovat tulleet mukaan kuvioihin”, kertoo Matti Kokkonen, Jyväskylässä toimivan Kalustetukun kauppias.

Mattapintaiset värit ovat yhä suositumpia, sekä mustan ja harmaan yhdistäminen valkoiseen. Mattapinta on haluttu myös pintamateriaalina, mikä näkyy esimerkiksi mikrolaminaattiovissa sekä seinämateriaaleissa, joissa on satiininomainen mattapinta. Sen etuna on käytännöllisyys, sillä pinta on helppo pitää siistinä: siinä eivät näy tahrat, naarmut tai sormenjäljet. 

Myös murretut sävyt ja tummahkot ratkaisut ovat monen toivelistalla. Värimaailmaa kevennetään hiekan sävyillä ja vaalealla puulla. Luonnonmukaisuus on löytänyt tiensä myös keittiöihin muusta sisustusmaailmasta ja se näkyy puumateriaalien rohkeassakin esiintuomisessa, minkä lisäksi kivimateriaaleja suositaan kokonaisuuksia rakennettaessa.
 

Keittiö on enemmän kuin estetiikkaa

Värit ja materiaalit ovat keskeisessä osassa uusia keittiötrendejä, mutta kyse ei ole pelkästään siltä, että asiat näyttävät hyvältä. Keittiön täytyy toimia osana kotia ja siksi käytännöllisyys ja hyvä toiminnallisuus ovatkin etusijalla keittiövalinnoissa. Mittasuhteiden tulee olla tarkkaan mietittyjä keittiöissä, uunien on oltava oikealla korkeudella ja laskutilaa on löydyttävä reilusti. 

”Toki on osa-alueita, joissa esteettisyys menee käytännöllisyyden ohi”, Kokkonen arvioi. ”Näin on esimerkiksi vetimettömien ovien ja pumppulaatikoiden kohdalla, jotka ovat nykyisin erittäin suosittuja.”

Uudiskohdepuolella tekevät voimakkaasti tuloaan komeroseinäsaarekkeet, joihin on integroitu kodinkoneet, uunimikrotornit ja hyllykomerot sisälaatikoilla sekä vesipisteet ja liesiratkaisut. Lisäksi alaspäin vetävät tuulettimet ovat yhä halutumpia, kuten myös ohuet tasot; esimerkiksi kahden senttimetrin kvartsipinnalla varustetut keittiötasot ja 12 millimetrin kompaktilaminaatit.

”Saareke on tällä hetkellä kysytyin keittiön elementti ja se on yleensä mietitty arkkitehtonisesti tarkasti osaksi olohuonetta”, Kokkonen toteaa.

Keittiötrendit osana asunnon tilaratkaisua

Keittiö ei ole irrallinen osa asuntoa, joka elää omaa elämäänsä, vaan siitä on muodostunut osa muuta kodin sisustusta ja tilaratkaisua. Keittiöt sulautuvatkin osaksi olohuonetta tilojen yhtenäistyessä. Ratkaisut tähtäävät siihen, että yhteistä aikaa voi viettää hyvin toimivassa olohuone-kettiökokonaisuudessa. 

”Keittiöistä on tullut linjakkaampia ja selkeämpiä ja niiden on istuttava koko kodin ilmeeseen”, arvioi Kokkonen. ”Keittiö ei ole oma erillinen suunnitelmansa, sillä nykyisin keittiön rytmitykset ovat tarkkaan mietittyjä. Keittiöitä rakennetaankin käytettävissä olevien seinäpintojen ja katon mittojen mukaan. Kokonaisuus suunnitellaan tiettyyn tilaan ja esimerkiksi katon laskut huomioidaan tarkasti.”

Asuntomessut ja Habitare inspiraation lähteenä

Keittiötrendejä voi ihastella kesän ja syksyn kuluessa jälleen Asuntomessuilla, jotka järjestetään 12.7.–11.8.2019 Kouvolassa, sekä Helsingin Messukeskuksessa 11. –15.9.2019 pidettävässä Habitaressa. Näissä tapahtumissa voi käydä ammentamassa ideoita ja innoitusta myös omaan keittiöremonttiin tai rakennusprojektiin.

Asuntomessuilla trendit noudattelevat useimmiten jo melko pitkälle vakiintuneita suuntauksia. Niissä voi tutkailla, miten tällä hetkellä suositut ratkaisut istuvat toimiviksi osiksi kokonaisuutta.

”Uskoisin asuntomessujen keittiöiden noudattavan edelleen valkoisen ja mustan värin yhdistelmiä, joihin on tuotu mukaan ehkä hieman enemmän aitoja tammen ja koivun puunsävyjä”, Kalustetukun ketjupäällikkö Sami Rintamaa ennustaa. ”Ja keittiösaarekeita tullaan varmasti näkemään, kuten alasvetäviä liesituulettimia.

Habitaressa Rintamaa arvelee keittiöitä olevan niukemmin esillä, mutta joukossa on Asuntomessuja enemmän uusia juttuja Euroopasta. Trendit löytävät tiensä Suomeen usein eteläisemmästä Euroopasta, ja juuri nyt Italiassa ja Saksassa ollaan suuntautumassa vahvasti tummempiin puun sävyihin. Rungoissa ja ovissa tehosteena käytetään muun muassa todella tummanpuhuvaa pähkinää sekä muita tummia sävyjä. Tasoissa puolestaan vaalea marmori sekä marmorijäljitelmät kasvattavat suosiotaan. 

Paljon muutakin mielenkiintoista tapahtuu keittiöissä. Tuloaan tekevät muun muassa älyohjattavat kodinkoneet sekä Saksassa maalis-huhtikuussa esitelty puheohjautuva keittiö. 

”Mielenkiintoista nähdä, milloin puheella ohjattava keittiö tulee valikoimiin”, Rintamaa pohtii ja jatkaa: ”Valaistuksessa puolestaan siirrytään erilaisiin valon lämmön ja värien säätelyihin, joilla voidaan luoda tiloihin erilaisia tunnelmia ja viretiloja – aamua virkistävästä kirkkaudesta illan rauhoittaviin ja rentouttaviin sävyihin. Näitä odotamme myös Kalustetukun valikoimiin.”

Trendit maistuvat suomalaisille

Suomalaiset lähtevät nykyään innokkaasti mukaan nousussa oleviin suuntauksiin etenkin sosiaalisen median kanavien innoittamina. Ne mahdollistavat nopeasti etenevät ilmiöt ja antavat edellytyksiä uusien ratkaisujen ja ideoiden jatkuvalle esiintuonnille. Tämä on havaittu myös Kalustetukussa. 

Suomen kaunein koti -ohjelmassa nähdyssä asunnossa oli nykytrendin mukainen Kalustetukun keittiö komeroseinäsaarekkeineen ja se saikin aikaan paljon kyselyitä”, Kokkonen paljastaa. ”Olemme toimittaneet paljon keittiöratkaisuja myös sosiaalisen median nostattaman kiinnostuksen myötä. Esimerkiksi Pinterest ja Instagram ovat loputtomien ideoiden lähteitä. Sisustamisesta kiinnostuneet hyödyntävät niitä erittäin aktiivisesti, sillä onhan niiden kautta helppo välittää viimeisimmät trendit.”

Trendit ja kuluttajien kiinnostus näkyvät vahvasti Kalustetukun valikoimissa. Heti kun uudet ideat ja mallistot tulevat toimittajien tarjottaviksi, Kalustetukku ottaa nopeana ja ketteränä toimijana uutuudet osiksi mallistojaan. Asiasta innostuneille tarjotaan siis sitä, mitä toivotaan.

Tervetuloa myymälöihimme toteuttamaan omia keittiöunelmia!

Suunnitteluajan voit varata täältä

 

Lue lisää:

Kouvolan Asuntomessut

Habitare 2019

 

Tilaa uutiskirjeemme ja saat parhaimmat keittiöideat sähköpostiisi!
 
Valitse lähin myymäläsi*
 
 
 

Valitse lähin myymälä

Valinnan avulla muokkaamme sivuston sijaintiisi sopivaksi.