Arjen terapiaa omassa keittiössä

20.11.2023

Jaa

Paula Jalovaara pitää suosittua blogia, jonka leipomukset hän taiteilee kotikeittiössään. Kakkumonsteri tykkää myös haastaa itseään, joten hakeminen Koko Suomi leipoo -kilpailuun oli luonnollinen askel.

“Siivoan keittiötä eniten koko talossa. En ole himosiivooja, mutta keittiön pöytäpinnat pidän aina siistinä”, Paula nauraa. “Siisti tila auttaa myös pitämään pään järjestyksessä”, hän lisää. “Aina kun kisassa tuli hankala tilanne, pysähdyin ja siivosin. Se auttoi jaksamaan ja sai luomaan uusia ideoita”, Paula muistelee stressaavia hetkiä Koko Suomi leipoo -kaudella.

Leivonta on Paulalle arjen terapiaa, sillä siinä unohtuvat surut ja murheet. “Koko Suomi leipoo ajoittui elämässäni hyvään hetkeen”, hän kertoo ja selittää kuluneen vuoden olleen raskas, lapsen sairastuttua vakavasti. Tilanne oli muuttunut parempaan päin ennen kilpailun kuvauksia, joten Paula pääsi sinne keskittymään ja hoitamaan henkistä puoltaan. “Kaipasin elämääni jotain uutta kokemusta ja muita ajatuksia siihen tilanteeseen.”

Koko Suomi leipoo sai ajattelemaan

Paula suhtautui kilpailuun vakavasti ja syventyi etukäteen tulleisiin ohjeisiin intohimoisesti. “Olen tosi kilpailuhenkinen. Kisassakin huomasin keskittyväni todella tarkkaan, olin omassa kuplassani.” Asialle omistautuminen kannatti, sillä kiitosta sateli. “Mahtavin palaute, jonka sain tuomareita, oli “paras kreemi ikinä”. Se voi kuulostaa pieneltä, mutta kotileipurin korvaan se on iso juttu, ammattileipurin sanomana.”

Kilpailussa tuli kohdattua myös epäonnistumisia. “Olen tunteellinen ihminen, joten saatan itkeä, jos epäonnistun. Sen täytyy vaan antaa tulla. Kuitenkin mokan jälkeen keskitän ajatukset tulevaan: mitä teen seuraavaksi. Olen myös aika hyvä improvisoimaan, mikä auttoi tehtävissä nopeasti eteenpäin.”

Sarjassa mukana oleminen opetti Paulaa tunnistamaan uusia puolia itsestään. “Yllätyin miten kovasti jännitän esiintymistä”, omaa Youtube kanavaa pitävä kotileipuri sanoo. “Olen myös tiedostanut, etten ole kovinkaan hyvä suolaisessa, vaan makea maailma on minun juttuni.” Kotikeittiössään jauhopeukalo leipookin mieluiten suklaaleivoksia. “Pidän myös sitruunasta, koska sen happaman maun kanssa voi leikkiä”, hän kertoo. “Suomalaiset kuitenkin tykkäävät raikkaista ja levyistä leivonnaisista, joten yritän käyttää erilaisia raaka-aineita monipuolisesti.”

Unelmien keittiö

“Haaveilen, että saisin rakennettua unelmatalon. Kotikeittiö olisi tärkeintä koko talossa”, Paula miettii. “Keittiö saisi olla tilava, moderni ja suunniteltu alusta asti yhdessä ammattilaisen kanssa. Siellä olisi paljon pöytä- ja kaappitilaa ja luonnonvalo tulvisi ikkunoista sisään.” Ikuiseen keittiöhaasteeseen, sijoitetaanko yläkaapit kattoon asti vai ei, on Paulalla mielipide: keittiön yläkaapit saisivat olla kattoon asti. “Ne on vaan osattava täyttää järkevästi”, hän toteaa. Omiin korkeisiin kaappeihin hän sijoittaisi tavaroita, joita käyttää harvemmin, mutta varmasti. “Laittaisin sinne esimerkiksi jouluiset piparkakkumuotit”.

Kotikeittiöltä Paula toivoo selkeyttä ja kaunista ulkonäköä. “Keittiössä esteettisyys on yhtä tärkeää kuin käytännöllisyys. Panostaisin keittiöön rahallisesti kaikkein eniten koko talossa”, hän sanoo. “Haluaisin kivitason, joka olisi mattapintainen - se pysyy helpommin puhtaana, eikä vaadi kiillottamista. Kaapistot saisivat olla sävyltään tummia, hanat metallin sävyjä. Myös marmoria löytyisi. Minulla on tosi paljon ideoita ja visioita, kuten huomaat”, hän nauraa.

“Kiersin tuossa taannoin Charmian myymälässä ihastelemassa erilaisia ratkaisuja. Löysin aivan mahtavan kaapin. Tässä jääkaapin kokoisessa kaapissa oli ulosvedettävät, korimaiset hyllyt, joten mikään ei jäisi huomaamatta kaapinperälle. Sitä katsellessa mieleen nousi muistoja opiskeluajan keittiöstäni, jossa oli vain kaksi kaappia: kuiva-aine- ja astiakaappi. Jos minulla olisi tuolloin ollut sellainen Charmian apteekkarinkaappi, olisi kyllä tullut itku onnesta”, hän nauraa. Toinen Charmian myymälästä löytynyt nerokas ratkaisu oli nurkkakaappi. “Niissä monissa oli pyörivä taso, jonka sai vedettyä ulos”, Paula muistelee. “Tällaiset yksityiskohdat ja pienet asiat auttavat arjessa tosi paljon.”

Kakkumonsterin vinkit kotileipurille:

  • On paljon reseptejä, joihin tarvitaan vain vähän kulhoja. Kakku onnistuu yhdessäkin kulhossa.
  • Hanki hyvä yleiskone. Sillä voi tehdä taikinoita, vaahdottaa ja lisäosien avulla se muuntuu moneksi.
  • Palettiveitsi on hyvä pikkutarkkaan työhön. Sillä saa tehtyä kakkujen pinnat silkkisen sileäksi.
  • Sosiaalinen media ja verkko tarjoavat runsaasti oppia eri leivontatekniikoista ja -ideoista. Kun reseptejä on kopioinut aikansa, kannattaa itseään haastaa ja kehitellä omia reseptejä.
  • Satsaa hyviin perustarvikkeisiin. Niillä pääsee pitkälle, eikä erilliselle leivontakaapille tai jäätävälle määrälle erilaisia muotteja ole tarvetta.

Koko Suomi leipoo maanantaisin klo 20 MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla. 

Tule myymälään suunnittelukäynnille!

Varaa maksuton tapaaminen suunnittelijan kanssa ja anna ammattilaisen suunnitella unelmiesi keittiö. Keittiösuunnittelija kuuntelee toiveesi ja auttaa sinua valitsemaan parhaimmat ja toimivimmat materiaalit sekä kalusteet kotiisi.

Maksuton suunnittelu vie aikaasi vain tunnin, eikä sido mihinkään. Saat budjettiisi sopivan ehdotuksen ja 3D-kuvat omaksesi. Ota yhteyttä omaan Charmia-myymälääsi ja kysy myymäläkohtaisista eduista!

Varaa suunnitteluaika


Tilaa uutiskirjeemme ja saat parhaimmat keittiöideat sähköpostiisi!
 
Valitse lähin myymäläsi*
 
 
 

Valitse lähin myymälä

Valinnan avulla muokkaamme sivuston sijaintiisi sopivaksi.