Vieraskynässä sisustussuunnittelija ja muotoilija Minna Haapakoski osa 1 – Kesähuvilan suunnittelu ja keittiön materiaalien valinta

10.06.2020

Jaa

Tutustumme kaksiosaisessa blogisarjassa Minna Haapakosken modernin kesähuvilan, HUVILLAn, toteutukseen. Ensimmäisessä osassa Minna kertoo omin sanoin suunnittelun vaiheista sekä tilan tuomien haasteiden ratkaisuista.

Meren äärellä sijaitsevan 80 neliöisen kesähuvilan keittiön kiintokalusteet on hankittu Kalustetukulta. Huvilakeittiön upea toteutus paljastuu myöhemmin blogisarjan toisessa osassa!

Minna Haapakoski on sisustussuunnittelija ja muotoilija. Minnan yritys, Minna Haapakoski Design, on toiminut vuodesta 2007 lähtien toteuttaen uniikkeja tuotteita sekä ajattomia tiloja.

HUVILLAn suunnittelun pohjana toiminnallisuus

Oman huvilaprojektin, HUVILLAn, toteutus alkoi siitä, että mietimme koko perheen kesken, miten me elämme ja toimimme sekä minkälaisia toiveita meillä on tilan suhteen. Itselläni oli toiveena se, että mahdollisimman monesta tilasta on näkymä merelle. Käytin paljon aikaa pohjaratkaisun hiomiseen, jotta olin siihen varmasti täysin tyytyväinen.

Pidemmän loman aikana on kätevää, että vapaa-ajan asunnolla on tila, joka mahdollistaa pyykinpesun sekä sisältää riittävästi säilytystilaa. Tilan on tarkoitus toimia samalla pukeutumistilana, joten suunnittelin tilan niin, että ratkaisu toimii luonnollisesti kaikissa käyttötarkoituksissa. 

WC:n ovi sijoitettiin aukeamaan oleskelutilan suuntaan, jotta saunojat voivat olla rauhassa. Tässä pohjaratkaisussa oven muuttaminen kylpyhuoneen puolelle onnistuu helposti, mikäli tämä sopii perheen tarpeisiin paremmin.

Olen pitkään unelmoinut siitä, että saan aamulla herätessä ihailla kaunista ja rauhallista merimaisemaa, joten päämakuuhuoneen näkymä oli ehdottomasti saatava suuntaamaan merelle. Lapselle suunnittelemani huoneen maisema suuntaa pohjoiseen, josta aukeaa kaunis näkymä metsään. Suunnittelin molemmista makuuhuoneista mahdollisimman kompaktit, jotta neliöitä säästyy muihin huvilan tiloihin.

“Ei-keittiömäinen” keittiö sulautuu oleskelutilaan

Keittiössä kokkaillessa on mukava, että katse on seinän sijaan merelle ja oleskelutilan suuntaan. Halusin myös, että keittiö on “ei-keittiömäinen”, jolloin se istuisi oleskelutilan kanssa paremmin yhteen. Integroidut kodinkoneet helpottavat ehdottomasti tämän tunnelman luomisessa.

Ajankäyttöä helpottavista kodinkoneista, kuten mikrosta, en olisi halunnut karsia. Huvilan tila on kuitenkin melko rajallinen ja avoin, jolloin mikro ei löytänyt sopivaa paikkaa kokonaisuudesta. Uunimikroaaltouunin yhdistelmä olisi ollut täydellinen vaihtoehto, mutta meidän budjetti ei tähän enää taipunut. Kesällä kokkailut tapahtuu pääsääntöisesti pihagrillissä, joten tulemme näin alkuun toimeen hyvin ilman mikroa.

Kalustetukun myyjä auttoi sopivien materiaalien ja kalusteiden valinnassa sekä sijoittelussa

Olen suunnitellut useita asiakkaiden koteja sekä julkisia tiloja. Pyrin olemaan tietoinen uusista tuotteista ja materiaaleista, ja usein myyjiltä saa tietoa heidän edustamien tuotemerkkien uusista tuotteista. Näin kävin tälläkin kertaa, kun suunnittelin omaa huvilaa.

Minulla oli toiveissa 20 millimetrin vahvuinen kvartsitaso, joka olisi huomattavasti kevyempi ja sirompi kuin esimerkiksi 30 millimetrin vahvuinen taso. Keittiöön asennettiin valkoinen Nero Stain kvartsitaso.

Keittiön materiaalit koostuivat näistä:

  • Ovimalli: Duo, värinä täysmatta, opaalinvihreä J-439
  • Taso: Nerostein, valkoinen kvartsi, 20 mm
  • Vedin: Musta Retro-vedin. Valkoisten laatikoiden pyöreät juuttivetimet ovat matkamuisto perheemme Portugalin kesälomamatkalta.

Keittiöliikkeiden kiintokalusteilla on usein omat mitoitukset. Mikäli haluaa muokata valmiita mitoituksia, tarvitsee siihen useimmiten myyjän apua. Koska halusin huvilan keittiöön perinteisemmän 30 millimetrin vahvuisen kvartsitason sijaan 20 millimetrisen, aiheutti tämä sen, että uunin peltilaatikkoa ei voinut sijoittaa uunin alapuolelle. Ideoimme yhdessä myyjän kanssa hyllylevyn avulla säilytyspaikaksi uunin viereisen alalaatikon yläpuolelle.

Ilman Kalustetukun myyjää, en olisi osannut mitoittaa uutta säilytyspaikkaa uunin peltilaatikolle, sillä kiintokalusteet eivät mahdollistaneet laatikon sijoittamista uunin alapuolelle. Ideoimme yhdessä myyjän kanssa hyllylevyn avulla säilytyspaikaksi uunin viereisen alalaatikon yläpuolelle.

Vinkki: 
Myyjiltä kannattaa aina kysyä, minkälaisia arkea helpottavia mekanismeja mallistoista löytyy. Etenkin painamalla aukeava vetimetön jäteastiakaapin ovi voi olla todella käytännöllinen, kun kädet ovat esimerkiksi taikinassa. Esimerkiksi tiskikoneeseen on nykyään mahdollista saada mekanismi, joka avautuu koputtamalla. 

Myymälöissä voit halutessaan käydä paikan päällä tutustumassa ja kokeilemassa erilaisia vaihtoehtoja!

 

 

Lue lisää HUVILLAn keittiön toteutuksesta myöhemmin julkaistavasta toisesta osasta!

Tilaa uutiskirjeemme ja saat parhaimmat keittiöideat sähköpostiisi!
 
Valitse lähin myymäläsi*
 
 
 

Valitse lähin myymälä

Valinnan avulla muokkaamme sivuston sijaintiisi sopivaksi.