Juttusarjan neljännessä ja viimeisessä osassa ummikko-ostajamme Heidi pohtii kannattaako keittiön asennus hoitaa ammattilaisen voimin vai itse.
Keittiöremontin vaikein vaihe tuntuu olevan päätöksenteko. Energiaa kuluu erilaisten valintojen vertailuun, mutta yksi tärkeimmistä asioista saattaa unohtua. Kuinka uusi keittiö saadaan paikoilleen? Asennanko itse vai turvaudunko asennuspalveluun?
Tätä kannattaa oikeasti miettiä tarkkaan! Ammattiasentaja kertoo asennuksen haasteista ja kompastuskivistä sekä vinkeistä asennukseen liittyen.
Asentaja-Tomi vastaa
Mitä asentaja tekee?
Ensimmäinen homma on vanhan keittiön purkaminen. Osassa kohteissa asiakas purkaa sen itse. Sitten haetaan uudet kalusteet varastolta ja kannetaan asuntoon. Tämän jälkeen asennetaan kalusteet, kodinkoneet mukaan lukien. Lisäksi suoritetaan kaikki muut keittiöremontin ohella tilatut lisätyöt, kuten lattian uusiminen, seinien ja katon maalaus sekä sähköjohtojen vetäminen uusiin paikkoihin. Asentaja tekee myös yhteistyötä sähkö- ja putkimiehen kanssa.
Kauan asennus kestää?
Tämä riippuu keittiön koosta ja lisätöistä. Pelkkä asennus saadaan valmiiksi keskimäärin 2–5 päivässä. Työviikossa ehtii tehdä simppelin keittiöremontin ilman isoja purkuja: asennukset, katon ja seinien maalaukset sekä lattia uusimisen.
Mikä asentajan silmissä on amatöörille asennuksessa haastavaa, mikä menee helpointen pieleen?
Kaikki riippuu tekijän tasosta. Jo ihan ensimmäisessä vaiheessa, eli runkojen asennuksessa, homma voi mennä pieleen. Jos asentaa rungot vähän vinoon, se kostautuu ja virhe kertaantuu kaikissa seuraavissa työvaiheissa eli tasojen ja välitilan asentamisessa.
Isoimmat ja kalleimmat vahingot tapahtuvat tasojen upotuksissa. Allas- ja liesitason upotukset ovat haastavia työvaiheita, joissa tulee helposti virheitä. Lisäksi taso on suhteellisen kallis osa keittiötä, joten pieni virhe tulee nopeasti kalliiksi.
Kun täysin kokematon asentaja asentaa itse keittiön, näkyy se helposti uuden keittiön yleisilmeessä: välitilan levyjen leikkauksissa, silikoneissa, viimeistelyissä, ovien säädöissä ja täytteiden sahaamisessa. Lisäksi moni saattaa yllättyä, kuinka paljon työkaluja ja tarvikkeita asentamiseen tarvitaan. Edes asunnon muusta remontista vastaava timpuri ei aina suostu asentamaan keittiötä, vaikka on remontoinnin ammattilainen. Tämä kertoo, kuinka haastavaa keittiön asentaminen kylmiltään ilman kokemusta on.
Mistä asennuksen hinta muodostuu?
Hinta muodostuu Charmialla kalusteiden yksiköiden määrästä, kuinka paljon tulee kaappeja, laatikostoja ja tasoja. Integroitavat kodinkoneet ja mekanismit nostavat hintaa.
Miten usein tehdään pelkkä asennus eli keittiön muita pintoja ei remontoida?
Suurin osa kohteista on näitä, joissa ei tehdä mitään muuta kuin kalusteasennukset. Joko ei ole aikomustakaan tehdä tai sitten asiakas tekee itse tai teettää ulkopuolisella remontoijalla.
Millaiset pohjatyöt tarvitaan ennen remppaa?
On remontin laajuudesta kiinni, mitä pohjatöitä tarvitaan. Jos uusitaan vain kalusteet, riippuu suunnittelusta sekä kalusteiden alta paljastuvista materiaaleista, tarvitseeko muita pintoja uusia. Lattiaan voi esimerkiksi jäädä paljas kohta, jos vanhojen kalusteiden alla ei ole ollut lattian pintamateriaalia ja keittiö muuttuu muodoltaan. Silloin lattiakin menee uusiksi.
Parhaassa tapauksessa tarvitsee vain purkaa vanhan keittiön kalusteet. Aina ei tarvitse purkaa edes välitilan laatoitusta, jos siihen liimaa uudet välitilalevyt päälle. Toki on monta asiaa mitä tulee tietää: tarvitaan sähkö- ja putkiammattilaiset irrottamaan hanat ja sähköt.
Kuinka suuria muutoksia saneerauskeittiössä voidaan tehdä: Keittiöremontin yhteydessä isoimpia muutoksia on ollut keittiön ja olohuoneen väliseinien purku. Vesipisteitä siirretään harvoin, yleensä uudessa keittiössä allaskaappi laitetaan samalle paikalle kuin edellinen. Myös liesi tulee usein samalle paikalle kuin vanha. Sähköjen siirtäminen on huomattavasti helpompaa kuin vesi- ja viemäripisteiden. Etenkin viemärin siirtäminen voi olla haastavaa, jos paikka muuttuu radikaalisti. Silloin siirrosta tulee kohtuuttomat kustannukset.
Mitä asiakas voi tehdä itse ennen asentajan tuloa?
Vanhan keittiön voi purkaa itse, kunhan tietää mitä tekee. Purkutöissä täytyy osata varoa sähköjä ja putkia. Jos näistä ei ole tietotaitoa, on suositeltavaa kutsua sähkö- ja putkimies paikalle. Siitä tosin tulee helposti kustannuksia saman verran, mitä ammattilaisen tekemä purku maksaa.
Ei siis riitä, että uudet kaapit vaan nostetaan seinille. Ne täytyy kasata, myös mekanismit vaativat säätöä. Lisäksi on mietittävä pohjatöitä ja etsittävä melkoinen kasa työkaluja ja tarvikkeita. Pitäisikö siis asentaa itse ja säästää vai turvautua asentajan apuun ja säästää aikaa, hermoja ja ehkä rahaa? Ampumahiihtäjä Olli Hiidensalo todisti, että kalusteiden asennus ei tosiaan ole rakettitiedettä, mutta vaatii tarkkaa suunnittelua. Jokainen päättäköön itse!
Tähän päättyi Ummikko keittiökaupoilla -blogisarja. Liity uutiskirjeen tilaajaksi, jos haluat kuulla lisää hyviä vinkkejä tai keittiöinspiraatiota oman unelmien keittiön suunnitteluun!
Inspiroiduitko uuden suunnitteluun?
Autamme sinua mielellämme unelmien toteutuksessa – tilaa keittiösuunnittelu myymäläämme!