Sisustussuunnittelija kertoo remonttikohteen toteutuksesta – "Suunnittelin koko kaksikerroksisen kodin sekä rantasaunan uudelleen"

19.07.2022

Jaa

Tarja Kapanen toimii sisustussuunnittelijana Pieni Sisustamo nimisessä yrityksessä Hämeenlinnassa. Hän valmistui aikoinaan Lahden Muotoiluinstituutista ja on toiminut itsenäisenä yrittäjänä yli kolmetoista vuotta.

Sisustusprojekteja yhteistyössä Charmia Hämeenlinnan kanssa on toteutettu jo lähes yhtä kauan. Kysyimme sisustussuunnittelijan ajatuksia suunnittelun trendeistä sekä viimeisimmästä yhteistyöstä Charmian kanssa!

Millaisiin kohteisiin teet sisustussuunnittelua?

Pieni Sisustamo suunnittelee pääosin yksityiskoteja, joista kohteet ovat useimmiten remonttikohteita, kuten tässä jutussa esiintyvä vapaa-ajan koti​​. Vuosien saatossa olemme tehneet myös lukuisia suunnitelmia uudiskohteisiin. Toimistossamme on lisäkseni toinen sisustussuunnittelija ja pihasuunnittelija.

Suurin osa kohteistamme sijaitsee Hämeenlinnan lähistöllä tai pääkaupunkiseudulla. Teemme usein koko kodin sisustussuunnitelman, mutta kohde voi aivan yhtä hyvin olla mikä tahansa yksittäinen tila, kuten keittiö, kylpyhuone, sauna tai kodinhoitohuone. 

Projekteissa on hyvin usein keittiön suunnitelma mukana, kuten tässä Hämeenlinnan lähellä sijaitsevassa kohteessa. Tein koko taloon ja erilliseen saunarakennukseen sisustussuunnitelman.

Rantasaunan uuteen sisustukseen kuului myös Charmian kiintokalusteet.

Keittiössä on monia erikoismittaisia yksityiskohtia, kuten viinikaapin integroitu ovi, johon tehtiin lasin kokoinen aukko.

Uuden kohteen suunnittelu: mitä kysyt ensimmäisenä asiakkaalta?

Alkuun kartoitan asiakkaan tarpeet ja toiveet kohteessa. Miksi remonttia tehdään? Ketkä tilaa käyttää? Onko heillä erikoistoiveita? Omat mieltymykset ja inhokit, lempiasiat sekä tietenkin budjetti.

Suunnittelijaa käytetään usein silloin, kun asiakas tarvitsee ammattilaisen näkemyksen tilan mahdollisuuksista ja valinnoista, tai hänellä ei ole aikaa tai halua itse paneutua vaihtoehtojen kartoitukseen.

Millaisia tilojen erikoispiirteitä otat huomioon sisustussuunnittelussa?

Keittiön suunnittelussa on omat lainalaisuutensa. Ergonomia ja toiminnallisuus on otettava huomioon suunnittelussa, jotta keittiö toimisi kitkatta. Vesipisteiden ja viemäreiden sijainti remonttikohteissa määrittelee usein toimintojen sijoittelua, toki niidenkin paikkoja on mahdollista siirtää tietyissä rajoissa ja budjetissa.

Säilytystilojen määrä, kodinkoneet, pintamateriaalit, ovimallit, altaat, hanat ja kaikki pienetkin yksityiskohdat suunnitellaan 3D-ohjelmalla. Muutoksia suunnitelmaan tehdään asiakkaan toiveiden mukaan kunnes tulos on halutunlainen.

Kodinhoitohuoneissa, kylpyhuoneissa ja wc-tiloissa on samat suunnittelun haasteet ja mahdollisuudet. Suunnitelma menee lopulta keittiötoimittajalle, ja siinä vaiheessa vielä usein hiotaan yksityiskohtia ja mietitään eri vaihtoehtoja.

Kohteissa tehdään usein yhteistyötä rakennesuunnittelijan kanssa – varsinkin, jos on tarvetta tilan käyttötarkoituksen muutokselle tai seinämuutoksille.

Mitä erityistä esimerkkikohteessa oli suunnittelijan näkökulmasta?

Kohde oli melko iso, jopa kartanomainen. Projekti vaati paljon työtä, mutta se oli erityisen kiva kohde suunnitella ja yhteistyö asiakkaan kanssa mutkatonta.

Rakennus ei ole kovin vanha, mutta sisustus haluttiin uusia kokonaan. Talo oli aiemmin sisustettu hyvin eri tyyliin kuin uudet omistajat halusivat. Toiveissa oli pehmeämpää värimaailmaa, kotoisampaa tunnelmaa ja laadukkaita valintoja. He ovat kulinaristeja, joten oli tärkeää, että kodinkoneet olisivat erityisen huippulaatuisia.

Suunnittelin koko kaksikerroksisen kodin sekä rantasaunan uudelleen. Kaikki kiintokalusteet hankittiin Charmialta, sillä tarvetta erikoismittaisille tuotteille oli paljon.

Myös eteisen, kodinhoitohuoneen ja makuuhuoneiden kiintokalusteet ja liukuovikaapit tulivat Charmialta.

Viinikaappi oli tässä kohteessa erikoisuus. Gaggenaun viinikaapin maalattuun integroituun oveen piti saada tyhjä aukko siistillä smyygillä ilman listoitusta, oven lasi on kiinteästi koneessa. Kysyin useilta eri keittiötoimittajalta ovea, mutta ainoastaan Charmialla oli halua ja kykyä löytää ratkaisu tähänkin pulmaan. Viinikaappi on asiakkaalle ehdottoman tärkeä osa keittiön kokonaisuutta.

Integroituun oveen tehtiin tyhjä aukko siistillä smyygillä ilman listoitusta. Smyygi tulee ruotsinkielen sanasta smyg ja tarkoittaa esimerkiksi oven tai ikkunan pieliä.

Miten nopeasti projekti valmistui?

Asiakas otti yhteyttä kesällä 2021 ja suunnitteluvaiheen alussa toiveena oli, että kohde valmistuisi jouluksi. Koronan vaikutuksista toimitusaikoihin aikataulut oli lähellä keikata, mutta saimme kohteen juuri jouluksi valmiiksi Charmian toimitusvarmuuden ja loistavan asennusporukan ansiosta. 

Kivitasot ja viimeiset sähkölaitteet asennettiin jouluaatonaattona. Asiakas oli tyytyväinen kokonaisuuteen.

Eroaako uudiskohteen ja vanhan kodin suunnittelu toisistaan?

Kyllä eroja on. Uudiskohteissa olisi ihanteellista päästä mukaan jo talon piirustusvaiheessa, jolloin voidaan päästä vaikuttamaan toimintojen sijoitteluun tai mitoituksiin. Harvemmin remonttikohteessa voidaan siirtää ikkunaa, uudiskohteessa se vielä saattaa onnistua.

Sisustussuunnittelija kannattaakin ottaa mukaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Kun talon runkoa ei ole vielä tehty, voidaan ehkä tehdä toiminnallisuutta tai esteettisyyttä parantavia muutoksia.

Remontoitavissa taloissa saattaa purkuvaiheessa tulla vastaan vinoja seiniä tai tukipalkkeja, joista ei tiedetä vielä suunnitteluvaiheessa.

Onko nyt jotain erityistä, mitä toivotaan kodin sisustukseen?

Pehmeät murretut sävyt ovat sellaisia, joista nyt tykätään paljon, esimerkiksi maitokahvin sävyt ja puuteriset pastillisävytkin kiinnostavat. Eri metallisävyt esimerkiksi hanoissa ja vetimissä ovat tulleet viime vuosina, samoin värilliset altaat. 

Integroiduilla kodinkoneilla luodaan huonekalumaisuutta ja selkeyttä, kun koneetkin ovat samannäköisen oven takana – varsinkin, jos avokeittiö on osa olohuonetta ja ruokailutilaa.

Luonnonmateriaalit puu ja kivi sekä komposiitit ovat ehdottoman haluttuja. Ihmiset toivovat entistä enemmän laadukkaita ja persoonallisia ratkaisuja, ja ovat usein valmiita panostamaan omaan kotiin entistä enemmän. Tämä korostuu etätyöskentelyn lisäännyttyä.

Keittiöistä halutaan tehdä toimivia ja sinne halutaan riittävästi laskutilaa. Kaksi jääkaappia tai kaksi vierekkäistä astianpesukonetta saattavat olla toivelistalla, jos tila riittää. Alaspäin imevät liesituulettimet induktiotasoon yhdistettynä ovat arkipäivää, myös viinikaappeja kysytään enemmän kuin aikaisemmin.

Aamiaiskaappeja on viime vuosina toivottu usein. Niitä ja muita erikoismekanismeja on tullut lisää markkinoille monipuolistaen mahdollisuuksia. Erikoismekanismit ovat kuitenkin melko hintavia ja ne saatetaan jättää pois, jos kustannuksista halutaan tinkiä.

Onko jotain, mikä on selkeästi jäänyt pois aiemmasta?

Remonttia tekevät haluavat eroon saranallisista alakaapeista ja tilalle sijoitetaan tilavia vetolaatikoita. Eikä mikään ihme, sillä laatikot ovat näppärämpiä keittiön käytössä, kun sisällön saa suoraan näkyviin laatikon avaamalla. Korkeakiiltoiset ovet ovat vaihtuneet täysmattapintoihin ja sävyt pehmentyneet.

Korkeita apteekkarinkaappeja hankittiin aikoinaan paljon, mutta se on usein viime vuosina vaihtunut ulosvedettäviä koreja sisältävään kaappimalliin. Kaapin oven avatessa vastassa on korinäkymä. Siellä voi säilyttää kätevästi esimerkiksi kuivatarvikkeita. Myös kierrätysjätteiden lajitteluun tarvitaan nykyisin aikaisempaa enemmän tilaa.

Miten Charmia on palvellut suunnittelutoimiston tarpeita?

Olemme kollegani kanssa käyttäneet Charmia Hämeenlinnan palveluja useiden vuosien ajan. Palvelu on mutkatonta ja heidän kanssa on helppo toimia. Petri Jokinen (Charmia Hämeenlinnan kauppias ja suunnittelija) sekä muut kalustemyyjät ymmärtävät ajatuksiamme nopeasti, yhteistyö on joustavaa ja asiakas tulee palvelluksi hyvin.

Charmian palvelu ja tuotteet ovat joustavia suunnittelemiemme kohteiden tarpeisiin, tuotevalikoima on riittävän laaja. Kodin kiintokalusteissa joudutaan usein vakiomittaisten modulien lisäksi käyttämään erikoismittaisia tuotteita, jotta tila tulisi käytettyä optimaalisesti. Charmia tekee kalusteet tarvittaessa millintarkasti tarpeen mukaan.

Charmialla on oma verstas sopivasti Hämeenlinnassa. Tämä on projektin sujuvuuden ja palvelun kannalta tärkeä asia.

 

Inspiroiduitko uuden suunnitteluun?

Tilaa suunnitteluaika helposti myymäläämme. Maksuton suunnittelu vie aikaasi vain tunnin eikä sido sinua mihinkään.

Suunnitteluajan voit varata täältä

Tilaa uutiskirjeemme ja saat parhaimmat keittiöideat sähköpostiisi!
 
Valitse lähin myymäläsi*
 
 
 

Valitse lähin myymälä

Valinnan avulla muokkaamme sivuston sijaintiisi sopivaksi.